2024. április 26. - Ervin

Fehérvári Zenei Napok

Tavaly a rossz idő ellenére csaknem 20 ezren látogattak el a Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) rendezvényeire, ami lehetővé tette, hogy idén már olyan ismert világsztárokat tud vendégül látni a szeptember 11. és 13. között zajló fesztivál, mint a német Hellow
2008. szeptember 9. kedd 08:40 - Hírextra
Idén áttörésre készül a már egy évtizednyi múltra visszatekintő FEZEN, amely olyan koncertprogramot vonultat fel, amelynek kedvéért az ország minden pontjáról útnak indulhatnak Fehérvárra a rajongók - emelte ki a metal világában különleges attrakcióknak számító nemzetközi produkciókra utalva Kovács Antal főszervezője. Beszámolt arról, hogy a nagyszínpad sztárjai, a speed metal és a atmoszférikus art-rockba hajló doom metal óriásai mellett a FEZEN öt színpadán ott lesznek a legsikeresebb magyar előadók is.

A fesztivál nyitottságát mutatja, hogy a Tankcsapda, a Lord, az Ossian, a Moby Dick, a Kalapács, a Zorall, a Zanzibár, a Depresszió, az Ómen és az Auróra mellett az alternatív ízlés hazai kedvencei, a Kispál, az Anima, a Zagar, a Belga, a HS7, a 30Y és Neo is fellépnek - sorolta, jelezve azt is, hogy a német ATB meghívásával újabban már az elektronikus zene rajongói felé is nyitnak.
A Helloween pénteken este, a Katatonia és az Anathema pedig szombaton este áll a nagyszínpadra - tudatta honlapján a három sztárfellépőt külön-külön is méltatva a Livesound Productions, a FEZEN együttműködő partnere.

Mint felidézik: a tavalyi Petőfi Csarnokbeli koncert után a speed metal/power metal műfaj úttörőjeként ismert német Helloween most újra visszatér Magyarországra, hogy egyazon estén eljátssza az olyan klasszikusokat, mint a Ride The Sky, az I Want Out, vagy éppen az Eagle Fly Free, és az olyan friss slágereket, mint az As Long As I Fall, vagy a Paint A New World.

A Katatonia munkásságáról megjegyzik: a svédek az 1996-os Brave Murder Day-jel elérték doom metaljuk legletisztultabb formáját. Attól kezdve egyre inkább "a magányosság, az izoláltság, vagy éppen a halálfélelem zenei képletekbe ágyazott érzéseit megvalósító tendenciát követve" adták ki jobbnál jobb albumaikat, amelyek sorában ez idő szerint a "szomorú slágereket" szállító The Great Cold Distance az utolsó.

Az Anathema is a doom/death metal szcénához csatlakozva szerzett hírnevet a My Dying Bride vagy a Paradise Lost társaságában - olvasható a Livesound Productions tájékoztatásában, amely szerint "angyali tisztaság, törékeny szépség, és feloldozó melankólia" jellemzi a Cavanagh testvérek (Vincent - ének, gitár, Daniel - gitár, billentyű, Jamie - basszusgitár) vezette angol zenekar zenéjét. Az 1998-as Alternative 4 már az atmoszférikus rock hatásait erősítette fel, s a maximálisig fokozta ezeket a tulajdonságokat, majd ezt az új stílust a Judgement, a Fine Day To Exit és az A Natural Disaster című albumok teljesítik ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását