2024. április 24. - György

A Nabucco gázvezetékről is tárgyaltak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az Országházban fogadta Nurszultan Nazarbajevet, Kazahsztán elnökét, aki első ízben tett hivatalos látogatást Magyarországon. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye hangsúlyozza, hogy a kőolajban és földgázban gazdag
2007. november 24. szombat 07:59 - Hírextra
A kommüniké ugyan nem nevezi meg, hogy pontosan miről tárgyalt a két politikus, de a téma a Nabucco földgázvezeték lehetett. Ezt a beruházást nyugat-európai energetikai cégek (köztük a magyar Mol) - állami támogatás nélkül - tervezik végrehajtani, azzal a céllal, hogy Oroszországot megkerülve alternatív gázellátó forrást létesítsenek az egyoldalú orosz függés enyhítése érdekében. A jelenleg még a tervezési fázisban lévő projekt felgyorsításáról a közelmúltban döntött az EU.

"Kazahsztán Közép-Ázsia egyik legdinamikusabban fejlődő országa, és úgy gondolom, hogy a volt Szovjetunió államai közül is kiemelkedő jelentőségű. Oroszország és Ukrajna után a harmadik legjelentősebb gazdasági potenciált felmutató ország" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Németh János, Magyarország kazahsztáni nagykövete. Kazahsztán kőolaj- és földgázeladásból származó bevétele az elmúlt két év alatt több, mint duplájára emelkedett, 15 milliárd dollárról 40 milliárd dollár fölé. Németh János nagykövet azt mondta, hogy rendkívül nagy fejlődésen megy keresztül a helyi infrastruktúra. Új fővárost építenek, mára már - állítja a magyar diplomata - Kazahsztánt egy közép-ázsiai Dubaihoz lehetne hasonlítani, évi 2-3 milliárd dollárt fordítanak építkezésekre, ezen kívül dinamikusan fejlesztik a feldolgozóipart, amihez külföldi technológiát várnak.

Németh János azt mondta, hogy kazah részről nagy az érdeklődés a magyar kórházi és klinikai berendezések iránt. Az ázsiai országban még mindig jó híre van a magyar járműgyártásnak, ezért a nagykövet szerint lenne esélye például az Ikarusnak, hogy újra piacot találjon. Németh János úgy látja, hogy a rengeteg építkezés miatt a magyar építőiparnak is van keresnivalója Kazahsztánban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását