2024. március 29. - Auguszta

Észt-magyar összefogás a finnugor népekért

Az Oroszországban élő finnugor népeken segítene az észt és a magyar kormányfő. Minderről a két politikus szerdai közös tallinni sajtótájékoztatóján volt szó. Andrus Ansip észt kormányfő, a nyelvrokonságot hangsúlyozandó, ékes magyarsággal üdvözölte magyar
2007. november 21. szerda 14:20 - Hírextra
A politikus elmondta: a két ország politikai kapcsolata kiváló, ám szerinte a gazdasági lehetőségek terén bőven van még tennivaló. Gyurcsány Ferenc finn- észt - magyar összefogást sürgetett az Oroszországban élő finnugor népek védelmében. Mint mondta: a finnugor tanszékkel rendelkező egyetemek hálózatát kellene létrehozni, emellett pedig csere- és ösztöndíjprogramokkal hozzájárulni a nyelvcsalád kisebb tagjainak fennmaradásához. Az ötletet az észt kormányfő is üdvözölte.

Az energetikai kérdésekről szólva a két politikus egyetértett abban, hogy több forrásra van szükség. Fontos csökkenteni a függőséget, ezért van szükség alternatív lehetőségekre- hangsúlyozták a kormányfők. Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc leszögezte: Budapest a Nabucco vezeték megépítése mellett más projektek megvalósítását is támogatja. "Magyarország érdeke, hogy szélesítse lehetőségeit, diverzifikáljon" - fogalmazott a kormányfő.

Tallinnban is előkerült Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde. A helyi televízió szerkesztője azt firtatta, hogy hogyan lehet hinni a miniszterelnöknek, ha tavaly elismerte: hazudott. A kormányfő válaszában azt mondta: beszédében egy kulturális rendszer-hazugságról szólt, amely egyfajta ébresztő volt, fölszólítás arra, hogy "nézzünk szembe a valósággal"- mondta a miniszterelnök. Végezetül hozzá tette: "ez egy szenvedélyes és őszinte beszéd volt".

A kormányfői vizit alatt a két ország oktatási- valamint külügyminisztériuma egy-egy megállapodást írt alá a jövőbeni szorosabb együttműködésről.

Gyurcsány Ferenc a délután folyamán találkozik az észt parlament elnökével, majd pedig az államfővel. Ezután részt vesz egy gazdasági fórumon, ahol észt üzletemberek előtt beszél a magyarországi befektetési lehetőségekről. Este Lettországba utazik a miniszterelnök, ahol csütörtökön megnyitja a rigai magyar nagykövetséget, majd megbeszéléseket folytat lett kollégájával.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását