2024. május 5. - Györgyi

Betegeskedik a szolidaritás

Kedd reggel a Védegylet, a Humanista Mozgalom és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete képezte civil összefogás - ami a TBmentők nevet kapta a szervezőktől - Gyurcsány Ferencet emlékeztette az általa, a kampányidőszakban mondottakra. Boda Zsolt szóvivő vál
2007. november 21. szerda 12:27 - Tálos Lőrinc

Zaklatás és kellemetlen ügynök

Boda Zsolt: A baloldaliság totális tagadása
A baloldaliság tagadása lenne, ha az MSZP képviselői megszavaznák az egészségbiztosítás magánosítását.

A kormánypropaganda torzít, amikor arra hivatkozik, hogy Európában milyen sok országban van több biztosítós modell. Ugyanis a legtöbb helyen az egészségpénztárak nem profitorientáltak.

[...]

Persze, hogy kell egészségügyi reform. Csak nem így! Nem igaz, hogy a magyar kormányzat nem képes megregulázni saját magát és intézményeit. A tavalyi reformlépések megmutatták, hogy ha van valódi politikai akarat, akkor át lehet alakítani intézményeket, szabályokat, meg lehet törni a gyógyszergyárak betonkemény lobbiját, és gyakorlatilag akármit véghez lehet vinni. Nem igaz tehát, hogy privatizáció nélkül nem lehet semmit kezdeni az egészségüggyel. Csak eddig nem akartak. Mi lenne, ha megpróbálnák?

És akkor a szocialista pártnak nem kellene olyan intézkedést megszavaznia, ami nem más, mint a baloldaliság értékeinek totális tagadása.
Mit fog csinálni a biztosító? Például udvariatlanul fog bánni az idős emberekkel, a krónikus betegekkel. Zaklatni, adategyeztetésre behívni, egész addig amíg az ügyfél emelt fővel, öntudatosan átmegy a versenytárshoz. Az összes versenytárs ezt fogja csinálni, azaz előbb utóbb az egyik – leginkább az állami – biztosítónál fognak kikötni, ami törvényszerűen tönkremegy, vagy állami pénzből kell megmenteni, költeni kell rá. Ha a tapasztalatok ellenére mégse szegmentálódna a biztosítottak köre, akkor is megengedhetetlen, hogy pont a rászorulókat zaklassák. Ha ez akár csak egy esetben is megtörténik, az szerintem elfogadhatatlan. Szlovákiában, ahol már bevezették ezt a rendszert, azt a biztosítási ügynököt, akinek nem a jövedelmező ügyfelek megszerzése, hanem a költségesek elüldözése, elriasztása a dolga „reverz ügynöknek” hívják, ez egy negatív példa a nálunk bevezetni kívánt rendszerre.

Vegyen be egy fájdalomcsillapítót, és menjen szépen haza!

Amitől szintén félünk, hogy a magánbiztosítók a költségek csökkentésében lesznek érdekeltek. Kőkeményen lobbizni fognak a díjtételi bizottságokban. Ezek a bizottságok határozzák meg, hogy milyen betegségeket, milyen kezeléseket kell finanszírozni. Ők azért fognak lobbizni, hogy a drága, költséges beavatkozásokat nekik ne kelljen finanszírozni. Tehát megpróbálják majd szűkíteni a szolgáltatási csomagot. Megint a példák: a holland és szlovák példa arra mutat, hogy a csomag szűkítése bizony megtörtént. A magyar kormányzat azt mondja, hogy nem lesz ilyen. Nem fogják szűkíteni a szolgáltatási csomagot. Ez azért érdekes, mert jelen pillanatban Magyarországon nincsen definiálva, hogy kinek milyen egészségügyi szolgáltatás jár. Akkor honnan tudjuk, hogy nem fog szűkülni? Hiszen azt sem tudjuk mit tartalmaz!



Csípőprotézis helyett uszodabérlet

Az is előfordulhat, hogy egyes betegeknél kétségbevonják, hogy neki jár e ez, vagy az a költséges beavatkozás. Ezen adott esetben milliókat lehet spórolni. Ma már olyan drága beavatkozások vannak, hogy milliókat lehet elkölteni egy betegre. Attól félünk, hogy erre fognak törekedni. Ahogy attól is félünk, hogy tartózkodnak attól, hogy látványosan javítsák a gyógyítás minőségét. Képzeljük el, hogy egy biztosító valamiben kitűnik a többi biztosító közül, bizonyos betegségek esetén látványosan jobb szolgáltatást nyújt a kórházain keresztül, akkor az abban betegségben szenvedő emberek odaáramlanak ehhez a biztosítóhoz, és komoly pluszköltséget generálnak neki. Az egészséges emberek nem figyelnek az ilyen szolgáltatás minőségre. Nem érdekli őket, hogy valamelyik biztosító, mondjuk a csípőprotézisre várók listáját lerövidítette, és már három hónap alatt el tudják intézni ezt a műtétet. Én például nem biztos, hogy erre felfigyelek. Viszont azok, akik csípőprotézisre várnak igen. És ha odamennek - márpedig odamennek -, akkor kapásból többmilliós költséget jelentenek annak a biztosítónak. Tehát a biztosítók nagyon oda fognak ügyelni arra, hogy ne javítsák a szolgáltatás színvonalát, ne emelkedjenek ki a versenytársak közül. Inkább a látszatintézkedésekkel fognak törődni, az olcsóbb, de PR szempontból hasznosabb akciókkal, reklámhadjáratokkal amivel a fiatalokat célozzák meg, és óvakodni fognak attól, hogy a súlyos, vagy krónikus betegségek kezelését jobb minőségben végezzék el. Előfordulhat, hogy uszodabérletet adnak a velük szerződőknek az „egészséges életmód támogatása” nevében, ami odavonzza az aktív, az egészséges életmódra amúgy is fogékony, jól kereső fiatalokat, ahelyett, hogy az idős, beteg ügyfeleknek kedvező csípőprotézisre költenének.

Milyen akciókkal küzdenek a Tbmentők, a céljaik eléréséért?

Kedd reggel, egy olyan hetven méteres transzparenssel köszöntöttük a munkába igyekvő képviselőket amire Gyurcsány Ferenc egy mondatát írtuk fel. Ez így szólt: „Együtt kell maradni biztosítási oldalon, mert különben el fog válni a szegények biztosítója, a gazdagok biztosítójától.” Részt fogunk venni, a szerdai, szakszervezeti tüntetésen, valószínűleg beszélni is fogunk. A www.tbmentok.net oldalon levélírásra kérjük az embereket. Részben az országgyűlési képviselőknek – főleg ha szocialisták – hogy emlékeztessék őket: nem erről volt szó a kampányban. Részben a biztosítóknak, hogy kérdezzék meg: részt vennének e az egészségbiztosítás magánosításában. Finoman jelezhetjük is, azért érdeklődünk mert abban az esetben másik biztosítót választunk. Ez egy felelőtlen kormányzati politika, és felelőtlen az a cég is amelyik ebben részt vesz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását