2024. április 28. - Valéria

Sérült a sajtószabadság

A tüntetésről tudósító újságírók ellőállítása a sajtó szabadságának és az állampolgárok tájékoztatáshoz való jogának súlyos megsértése - közölte kedden a Freedom House annak kapcsán, hogy a Batthyány-örökmécsesnél szombaton tartott, előre be nem jelentett
2007. november 20. kedd 19:06 - Hírextra

A szervezet közleményében utal arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESz) az idén kiadott vonatkozó ajánlása kifejezetten a tüntetésről beszámoló sajtómunkások aktív támogatását írja elő a rendőrség számára.

Az a kérdés is felmerül, hogy vajon a tüntetés feloszlatása szükségszerű volt-e, illetve az alkalmazott szankció arányos volt-e a tüntetés békés jellegével - vetette fel a Freedom House, amely kitér arra is, hogy a hivatkozott EBESz-ajánlás, tekintettel a lehetséges további jogalkalmazói problémákra, a be nem jelentett, de békés tüntetések kapcsán megfontolandónak tartja a be nem avatkozást, illetve a tüntetés lebonyolításának elősegítését.

A szervezet szerint kétségtelen, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről tudósító sajtó számára a rendfenntartók kötelesek teret biztosítani. "A média képviselőinek a be nem jelentett tüntetés résztvevőiként való előállítása így elfogadhatatlan, és ellenkezik mind a nemzetközi irányelvekkel és gyakorlattal, valamint az Magyar Köztársaság Alkotmányának és jogszabályainak szellemével is" - tartalmazza a közlemény.

A Freedom House álláspontja szerint a sajtó szabadsága leginkább éppen a vitásnak tűnő esetekben mérhető. Emlékeztettek: a magyar sajtó szabadságát a szervezet az utóbbi években szabadnak minősítette, de többször is fölhívta a figyelmet arra, hogy a demokratikus intézmények nem minden esetben védik teljes körűen az újságírókat munkájukkal kapcsolatban a büntető felelőségre vonástól.

Mint írják, a mostani eset, illetve a politikusok és a büntető igazságszolgáltatás képviselőinek közelmúltbeli sajtónyilatkozatai is megerősítik, hogy az előrelépés még várat magára. Ugyanakkor örömüket fejezték ki, amiért az eset nemcsak a civil jogvédő és újságíró szervezetek a tájékoztatás szabadsága melletti egyöntetű kiállását vonta magával, hanem a politikai párbeszéd témájává is vált, teret adva ezzel az EBESz által is szorgalmazott védelem újragondolásának.

A Freedom House Europe kormányoktól független magyarországi nonprofit szervezet, amely az alapvető emberi jogok és demokratikus kormányzás érvényesülését kívánja elősegíteni Európában és annak szomszédságában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását