2024. április 26. - Ervin

Akt rekordáron

Több mint másfél millió dollárért kelt el Fernando Botero kolumbiai szobrász hófehér Dohányzó aktja kedden a Christie,s aukciós cég latin-amerikai művészeti árverésén.
2007. november 20. kedd 19:01 - Hírextra

A telt idomú alakjairól ismert művész az 1,6 millió dolláros (276 millió forint) árral, amelyet a kihívó pózban fekvő hölgyet ábrázoló, 1986-ban készült márvány szoborért fizetett egy dél-amerikai gyűjtő, Botero megjívította saját eddigi rekordját, de a többi műtárgy iránt is igen nagy volt az érdeklődés.

A hétfőn este New York-ban árverésre bocsátott 86 alkotás közül 76 gazdára talált és a Christie,s összesen 21,7 millió dollárt kasszírozott. Botero maga egy további szoborral és három festménnyel járult hozzá az aukció sikeréhez.

Ugyancsak rekordot ért el a Mexikóban élt spanyol szürrealista festőnő, Remedios Varo 1959-ben készült munkája, az "Orinoco folyó forrásait kutatva", amelyet heves licitálás után vettek meg 1,27 millió dollárért, kikiáltási ára háromszorosáért. Egy másik festőnő, a kubai Amelia Pelaez 1945-ös képéért, a Kertért is 457 ezret adtak.

A Christie,s latin-amerikai osztálya szerint egyre keresettebbek Latin-Amerikában a női alkotók: immár nemcsak Frida Kahlo képei népszerűek, amelyek akár 10 milliót is megérnek.

Az árverés azt is igazolta, hogy ismét megerősödött az érdeklődés az elsősorban indián lakosságú mexikói Oaxaca állam művészei, köztük Rufino Tamayo, Francisco Toledo és Rodolfo Morales iránt.

A zapoték származású, hat éve elhunyt Moralest egyenesen Oaxaca Chagalljának tartják lebegő, álomszerű jelenetei miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását