2024. május 17. - Paszkál

Magyar-tunéziai külügyminiszteri találkozó

Magyarország EU-tagsága és Tunézia társult státusza új lehetőségeket jelent a két ország együttműködésében, ugyanakkor a kereskedelmi forgalom élénkítésére kormányzati szinten is nagyobb figyelmet kell fordítani - állapította meg Göncz Kinga magyar és Abd
2008. október 10. péntek 15:50 - Hírextra
A két tárcavezető egyetértett abban, hogy országaik viszonya baráti, a politikai együttműködés problémamentes, s a kooperációban új távlatokat nyit Magyarország EU-tagsága, Tunézia társult státusza, továbbá a közös részvétel a Mediterrán Unióban - olvasható Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gazdasági kapcsolatok ugyanakkor ezt a kölcsönös érdeklődést még nem tükrözik - olvasható a kommünikében -, így kormányzati szinten is nagyobb figyelmet kell fordítani a kereskedelmi forgalom élénkítésére, és fontos megteremteni annak lehetőségét, hogy az üzleti szféra szereplői közvetlenül kapcsolatba léphessenek egymással.

Ezt a célt szolgálja a tájékoztatás szerint a miniszteri látogatással párhuzamosan tartott üzleti fórum, melyen a külügyminiszter kíséretében érkezett üzletemberek találkoztak partnereikkel.

A kétoldalú kapcsolatok sikerágazata a turizmus - évente csaknem 60 ezer magyar turista nyaral Tunéziában, aminek nyomán hazánkban nagyon kedvező az arab ország megítélése. Ez az üzleti élet több területén megalapozhatja a kölcsönös bizalmat és segíthet a gazdasági lehetőségek kiaknázásában - hangzott el a külügyminiszteri megbeszélésen.

A találkozón Göncz Kinga elismerésre méltónak nevezte Tunézia mérsékelt, az iszlám világ és a nyugati civilizáció között megegyezést kereső külpolitikáját és kiemelte a tunéziai vezetésnek a modern, demokratikus társadalom megteremtésében elért eredményeit.

Abdelvaheb Abdallah hangsúlyozta, Magyarországot a hagyományosan jó kapcsolatok alapján közvetítőnek tekintik a kelet-európai régió felé.

A tunéziai külügyminiszter a nap folyamán udvariassági látogatást tett Sólyom László köztársasági elnöknél és Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását