2024. március 29. - Auguszta

Írd meg, amikor már elmentem

Gerald R. Ford volt amerikai elnök, aki 1974-től 1977-ig volt a Fehér Ház lakója, 30 éven keresztül sok mindent elmondott Thomas Defrank újságírónak azzal a megkötéssel, hogy a hallottakat csak halála után hozhatja nyilvánosságra.
2007. november 19. hétfő 10:21 - Hírextra

A kötetből a Corriere della Sera című olasz napilap közölt részleteket. Egy 1999-es beszélgetés során Ford, aki annak idején Richard Nixon-nak a Watergate-botrány utáni távozása révén lett az Egyesült Államok elnöke, hosszan foglalkozott akkori utódával, Bill Clintonnal. "Clinton szex-beteg, egy speciális klinikán kellene kezeltetnie magát. Amikor először találkoztunk, 1993-ban, rögtön észrevettük a feleségemmel, hogy túlságosan szereti a nőket. Minden nőt megnézett. Nem volt túl kényes ízlése. A családban Hillary viselte a nadrágot. Sokkal erősebb, keményebb volt nála. Ő parancsolt" - mondta Ford.

A könyvből megtudható, hogy a Monica Lewinsky-botrány kitörésekor Clinton felhívta a volt elnököt. Segítségét kérte, mert a kongresszus vádat akart emeltetni ellene hamis tanúzásért. Ford kompromisszumot javasolt: "Sugalld, hogy vádemelés helyett rójanak meg. Ismerd be kapcsolatodat a gyakornokkal és alázattal kérj bocsánatot a nemzettől". Clinton első reagálása az volt, hogy ezt nem teheti családja és megbízatása miatt és ez Ford szerint hiba volt. Clinton túlélte ugyan a botrányt, de meggyengítette Al Gore elnökjelölti pozícióját és 2000-ben az ifjabb George Bush lett a győztes.

Pozitívan értékelte viszont Ford Clintont, mint politikust. Karizmatikusabbnak tartotta, mint John F. Kennedyt, csak a külpolitikában ítélte gyengének, bár hozzátette, hogy ezen a területen is gyorsan tanult.

Ford Hillary-vel lovagiasan viselkedett. "Jó anyának és szenvedő feleségnek" látta. A tekintetben viszont nem volt optimista, hogy sikerül-e elnökké választatnia magát. Abban ugyanis biztos volt, hogy az asszony előbb-utóbb jelölteti magát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását