2024. április 27. - Zita

Stresszes amerikaiak

Az amerikaiak egyharmada túlzóan stresszesnek érzi életét, és a felük érzi úgy, hogy az utóbbi öt évben nagyobb stressz közepette kell élnie, mint korábban - ismertette az Amerikai Pszichológus Szövetség (APA) felmérésének adatait a Fox News hírtelevízió.
2007. október 29. hétfő 08:36 - Hírextra

Az APA országos kutatása szerint a káros stresszhatások egészségügyi gondokhoz vezethetnek, megronthatják az emberi kapcsolatokat és csökkenthetik a munkavégzés hatékonyságát.

Az amerikaiak háromnegyede számára a pénz és a munka jelenti a legfőbb stresszforrást. Ez szinte drámai növekedés a két évvel ezelőtti 59 százalékos mutatóhoz képest.

Az embereket Amerikában egyre több káros hatás éri, amely életük minden aspektusára befolyással van a személyes kapcsolatoktól kezdve a munkán keresztül az alvási és étkezési szokásokig - mutatott rá Russ Newman, az APA egyik ügyvezető igazgatója.

Kifejtette: a stressz az élet része, lehet pozitív hatása is. Az amerikaiak azonban egészségrontó, magas szintű stresszhatásokról számolnak be, amelyek fáradtságot okoznak, elhízáshoz vezetnek és szívbetegségeket idéznek elő. A megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka hiszi, hogy jól tudja kezelni a stresszhelyzeteket.

A válaszolók 77 százaléka fizikai tüneteket észlel. Legtöbben levertségre, fejfájásra, gyomoridegességre, izomfeszültségre panaszkodnak, s van, akinek megváltozik az étvágya vagy csikorgatja a fogát. Másoknál módosul a szexuális vágy mértéke, szédülés jelentkezik. A felmérés szerint 73 százaléknál pszichológiai változásokkal jár a stresszes életmód: ingerlékenységet, dühöt, továbbá idegességet okoz, energiahiányhoz vezet, másoknak sírhatnékjuk támad.

Az amerikaiak fele számolt be arról, hogy a stressz miatt éberen alszik. Tíz amerikaiból négy többet eszik a kelleténél, vagy egészségtelen dolgokat fogyaszt a káros hatások leküzdésére, sokan rendszertelenül, egy-egy étkezést kihagyva táplálkoznak.

Az a kisebbség, amelyik bevallása szerint képes a stressz kezelésére, a rossz hatások elhárítására zenét hallgat, olvas, edz vagy sétál, a családjával, barátival tölti idejét, imádkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását