2024. március 29. - Auguszta

Bélyegsorozat kiemelkedő újságírókról

Öt kiemelkedő amerikai újságíró arcképe bélyegre kerül; az Amerikai Postaszolgálat így kíván tisztelegni a 20. század fontos eseményeiről életük kockáztatása, feláldozása árán tudósító neves tollforgatókról.
2007. október 8. hétfő 07:54 - Hírextra

"Ezek a kiváló újságírók az életüket kockáztatták, hogy tudósításokat küldjenek a modern világ sorsát formáló eseményekről" - mondta Jack Potter, az Amerikai Postaszolgálat igazgatója.

A jövőre megjelenő bélyegsorozat megemlékezik Martha Gellhornról, aki a spanyolországi polgárháború, a második világháború és a vietnami háborút helyszíneiről is tudósított. Gellhorn - aki Ernest Hemingway író harmadik felesége volt - a legszokatlanabb módszerekkel szerezte meg egyedi információit; a második világháborúban például egy kórházhajón szanitécként részt vett a normandiai partraszállásban.

John Hersey a Hiroshima című riportkönyv szerzőjeként vált híressé. A The New Yorker magazinban írott cikkéből kerekedett könyvben a japán városra 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba hatásait érzékeltette. A Fal című kötetében a varsói zsidó gettó történetét dolgozta fel.

George Polk, a CBS rádióriportereként adott híreket a görög polgárháborúról; ismeretlenek 1948-ban meggyilkolták. A róla elnevezett kitüntetés, amelyet a Long Island-i Egyetem adományoz, a legrangosabb amerikai újságírói elismerések közé tartozik.

Ruben Salazar, a Los Angeles Times mexikói származású riportere és kolumnistája, a spanyol nyelvű KMEX televízió hírigazgatója volt. Egy rendőr által kilőtt könnygázgránát-lövedék ölte meg 1970-ben, amikor egy háborúellenes tüntetésről tudósított.

Eric Sevareid előbb újságoknak, majd a CBS rádiónak tudósított a második világháború eseményeiről; leghíresebb anyagai azt követték nyomon, hogyan jutott Franciaország a nácik kezére. Egyike volt azoknak, akik a legkorábban bírálni merték Joseph McCarthy szenátor híres kommunistaellenes kampányát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását