2024. április 23. - Béla

Drágul az egészségügy

Az amerikai munkaadók átlagosan 577 dollárral költenek többet jövőre minden egyes alkalmazottjuk egészségügyi ellátására a Tower Perrin Health and Welfare nemzetközi egészségügyi tanácsadó cég szerint.
2007. november 14. szerda 09:46 - Hírextra

Ez dolgozóként átlagosan évi 9312 dollár összeget jelent: ennek 78 százalékát fizeti a munkahely, a többi pedig az alkalmazottat terheli. Ez azt jelenti, hogy minden amerikai munkavállaló átlagosan 2040 dollárt költ egészségügyi ellátásra, ami 156 dollárral több, mint tavaly és 59 százalékkal haladja meg a négy évvel ezelőtti hasonló költséget - olvasható az amerikai szívgyógyászok társaságának hírlevelében.

Az Egyesült Államok egészségügyi biztosító cégei már hosszú ideje csak a profit növelését nézik és abban versenyeznek, nem a biztosítottak ellátásának színvonalát igyekeznek javítani. A republikánus elnökjelöltségre pályázó, Rudy Giuliani nemrégiben egy rádióinterjúban kijelentette: "A mi egészségügyi ellátó rendszerünk a legjobb a világon".

A büszke kijelentés alaposan a visszájára fordult. Betegek, orvosok és a média egyaránt azonnal sorolta, hogy az USA egészségügyi kiadásai ugyan kétszeresen meghaladják a leggazdagabb európai országokét, de az ország az életkilátások, a halandóság területén legjobb esetben is csak a középmezőnybe sorolható.

A szakemberek fölhívják a figyelmet arra, hogy tavaly az egészségügyi költség-növekedés 7,7 százalék volt. Az idei előrejelzés szerint az emelkedés több mint kétszerese lesz a fizetések növekedésének vagy az inflációnak: tavaly mindkettő négy százalék alatt maradt.

A Health Affairs amerikai szaklap vizsgálatának eredménye szerint az amerikai felnőtt lakosság egyharmada úgy érzi: az egészségügyi ellátás teljes átalakításra szorul. Ebben a vizsgálatban 12 000 embert kérdeztek meg Kanadában, Németországban, Hollandiában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban különböző egészségügyi kérdésekről.

Amerikai szakemberek szerint a helyzet azért drámai, mert az egészségbiztosítás terheinek növekedése szinte teljes mértékben a nem-idős, munkaképes népességre vonatkozik. Egészségbiztosítás nélkül jelenleg 36,5 millió, 18-64 éves ember él az Egyesült Államokban.
A kedvezőtlen változást a szakértők elsősorban a biztosítók szinte folyamatos áremelésével magyarázzák, amit a biztosítás jelentős részét vállaló munkahelyek, cégek már nem képesek és nem hajlandók fedezni, ám a magánbiztosítás ára is állandóan növekszik. A legfőbb gond a kisvállalkozások területén figyelhető meg.

Az amerikai nagyvállalatoknál a magas alkalmazotti létszáma miatt egy-egy munkatárs betegsége, egészségügyi ellátásának esetleg magas költsége a cég biztosítási kiadásaiba belefér, de a kisvállalkozók számára akár egyetlen megbetegedő munkatárs teljes anyagi csődhöz vezethet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását