2024. május 6. - Ivett, Frida

A fiatalok nem szeretik a portörlést

Az osztrák háztartásokban a portörlés a nők illetékességi körébe tartozik, miközben a férfiak kerülik, mint a forró kását - derítette ki a Market linzi közvélemény kutató intézet felmérése.
2007. november 19. hétfő 09:13 - Hírextra

Tíz osztrák nő közül kilenc mindig vagy a legtöbbször maga végzi el a portörlést, a férfiaknak ellenben csupán egyharmada teszi ezt.

A felmérés keretében szeptember során 500 tizennyolc évnél idősebb kiválasztott személlyel folytattak telefonbeszélgetést. A megkérdezett nők 72 százaléka mondta azt, hogy mindig, 18 százaléka pedig, hogy többnyire maga lengeti a porseprűt. A férfiak állítása szerint 24 százalékuk mindig, 12 százalékuk pedig többnyire teszi ugyanezt, harmincnyolc százalékuk ritkán és 26 százalékuk soha. A megkérdezettek szűk egyharmada a nő feladatának tartja a portörölgetést. A háztartásoknak csupán 13 százalékában feladata ez a férfinek.

A megkérdezettek 56 százaléka állította, hogy náluk naponta vagy hetenként többször törlik le a port. Tíz személy közül kilenc hetenként legalább egyszer megteszi. A férfiak és a nők válaszait összehasonlítva kiderül, hogy a megkérdezett férfiak becslése szerint saját háztartásukban gyakoribb a portörlés, mint a megkérdezett nők szerint.

A lakosság összességét tekintve Ausztriában a portörlés nem valami kedvelt foglalkozás. A megkérdezettek 35 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon szeret vagy szeret port törölgetni. Főleg férfiak találnak kevés örömet ebben a háztartási tevékenységben - 74 százalékuk nem szívesen törölget port. A nők 45 százaléka ezzel szemben szívesen veszi fel a harcot a piszokkal. Nem kedvelik a portörlést a fiatalok: tíz közül nyolc inkább otthagyja.

Az osztrák lakosság többsége "gondos portörölgetőnek" tartja magát: tíz közül hét takarításnál többnyire minden tárgyat felemel, hogy alatta is törölgessen. Főleg nőknél van ez így, férfiak szívesen leegyszerűsítik ezt és csak "körös-körül" törölgetnek, vagy egyáltalában nem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását