2024. április 25. - Márk

Gyümölcs infarktus ellen

Aki sok gyümölcsöt eszik, annak kisebb az esélye arra, hogy szívinfarktust kap, viszont a gyümölcsben, zöldségekben gazdag étrend a rosszindulatú daganatok ellen nem véd. Japánban egy hatalmas vizsgálat eredményeit most összegezték: adatait az egyik legna
2008. április 20. vasárnap 10:44 - Hírextra

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a japán kutatók mind a gyümölcsök, mind a zöldségek fogyasztásának jelentőségét igyekeztek tisztázni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásával kapcsolatban.

Cugane Soicsiro és munkatársai 1995-1998 között csaknem 80 ezer, az ország különböző régióiban élő felnőttnek küldtek ki részletes kérdőívet, amely aprólékosan kitért a táplálkozás és az életmód legkülönbözőbb pontjaira is.

A megfigyelés idejének és a résztvevők létszámának szorzata alapján Cugane szerint 459.320 ember-év adatot értékeltek a vizsgálat végén. Ezen időszak alatt ebben a csoportban csaknem ötezer rosszindulatú daganatos eset és szív-érrendszeri esemény fordult elő.

Az adatok statisztikai értékelése szerint akik sok gyümölcsöt ettek, ritkábban kaptak szívinfarktust, a gyümölcsimádat csaknem 20 százalékkal csökkentette a koszorúér-betegség kockázatát. Ugyanez a zöldségevésre nem mondható el: az nem bizonyult védő hatásúnak.

A rosszindulatú daganatok Japánban nem voltak ritkábbak a sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók körében, ami azért keltett feltűnést, mert több korábbi adat alapján néhány szakember és igen sok vegetáriánus úgy vélte, hogy ez az étrend rákvédő hatású.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet néhány éve közölte frissítette a daganatos betegségek megelőzésére kidolgozott étrendi javaslatait, és ismét közölték a 2010-re készített célprogramot.

Ennek célja, hogy két év múlva az amerikai felnőttek többsége naponta legalább egy bögrényi gyümölcsöt és kétszer annyi zöldséget fogyasszon. A tényleges ajánlás ennek a dupláját javasolja, de a szakemberek néhány éven belül csak szerény változást remélnek.

Az európai javaslat minden felnőtt számára naponta 40 deka gyümölcs és zöldség. A statisztikák meglehetősen lehangolóak: alig van olyan ország Európában, ahol az embereknek legalább a fele egészségesen táplálkoznék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását