2024. május 2. - Zsigmond

Oroszország is harcba száll

Oroszország is harcba száll a dohányzás ellen: az állami duma pénteken törvényt fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003-ban kidolgozott keretegyezményéhez való csatlakozásról.Oroszország a világon a harmadik helyen áll a dohányipari termelés
2008. április 11. péntek 16:17 - Hírextra
A férfiak 70, a nők több mint 30 százaléka - s köztük több mint hárommillió 15-19 éves kamasz - cigarettázik, évente 400-500 ezer ember veszti életét a füstölés okozta megbetegedésekben.
A javaslat megvitatása előtt a dumában terjesztett dokumentum felhívta a képviselők figyelmét, hogy jelenleg a világon a káros szenvedély évente ötmillió áldozatot szed, de ha a dohányzás terjedése nem lassul, 2020-ban már évi 10 millió lesz az áldozatok száma. A törvényjavaslatot előterjesztő miniszterhelyettes elmondta: Oroszországban az utóbbi öt évben 30 százalékkal nőtt a dohányáruk fogyasztása, s ez főleg azzal függ össze, hogy egyre több nő, kamasz, sőt gyerek cigarettázik, sokan már 8 éves korukban kezdenek füstölni.

A dohányáruk reklámozása a televízióban, rádióban és az utcán már tilos, de még engedélyezett a dohányárut árusító üzletekben, a metróban, a nyomtatott sajtóban és a interneten. Első olvasatban azonban a duma már elfogadta azt a törvényt, amely általában a közlekedési eszközökön is tiltja az alkoholos italok és a dohányáruk reklámját.

A munkahelyeken már régen nem dohányoznak, sőt, sokan saját otthonukban is kimennek az erkélyre, vagy a lépcsőházba füstölni. Arról azonban egyelőre nincs szó, hogy az éttermekben és szórakozóhelyeken is megtiltanák a dohányzást.

A Dohányáruk Gyártóinak Szövetsége szerint a WHO egyezményhez való csatlakozás inkább formális aktus, mivel számos jogszabályban már megvannak azok a rendelkezések, amelyek a dohányzás visszaszorítását szolgálják.

Az egészségügyi minisztériumban már készülőben van a dohányzás elleni nemzeti akcióterv, amely a nemzetközi egyezményben foglalt előírásokhoz alkalmazkodik, így újra szabályozza a dohányáruk reklámozását és a dohányipari vállalatok szponzortevékenységét, előírja, milyen figyelmeztetést kell elhelyezni a csomagolásokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását