2024. április 25. - Márk

Véget ér a Szent Erzsébet-év

Az Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év országos záróünnepségét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon, a szent szülőhelyén tartották vasárnap, az eseményen beszédet mondott Erdő Péter bíboros, p
2007. november 18. vasárnap 14:46 - Hírextra
A sárospataki római katolikus vártemplom - amelyet Basilica Minor címmel és méltósággal tüntettek ki a vasárnapi szertartáson - zsúfolásig megtelt, körülötte is több százan gyűltek össze, hogy részt vegyenek a szentmisén, amelyet hangosítókon közvetítettek.

Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról szólt, hogy a mai korban még inkább általános érvénye van Szent Erzsébet munkásságának, mint saját korában volt; nagyon nagy szükség van arra az egyszerűségre, amely "Szent Erzsébetet az Istenhez és a világhoz köti".

Azért is időszerű a szent példája napjainkban, mivel a XXI. század Európája és lakói a gazdaság és a haszon rövid távú csapdájába estek, a pénzügyi nyereség miatt feláldozzák a kultúrát, az értékes jövőt. Nem tudnak hathatós megoldást találni a szegények támogatására, ebben nyújt segítséget és mutat utat Szent Erzsébet élete és példája.

A katolikus főpap szerint Szent Erzsébet életszentségének titka: "Ne ítéljetek el senkit, akkor titeket sem ítél el senki. Adjatok, és akkor ti is kaptok." Hangsúlyozta, hogy az ajándékozó ember, aki az emberhez méltó élet megteremtésén fáradozik, Isten képét ragyogtatja fel.

Kitért arra is, hogy a királyi leány bár alig volt huszonnégy éves amikor elhunyt, üzenete máig mozgósító erejű. Jó példa erre a jubileumi év, amikor is utcákat, tereket neveztek el róla, valamint zarándokútra keltek szülőhelyére és életéből erőt merítettek.

Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere "kálvinista polgármesterként" hangsúlyozta, hogy felekezeti hovatartozás nélkül vállalták és vállalják Szent Erzsébet örökségét.

A misét követően felcsendült Vavrinecz Mór Te Deum című alkotása, majd a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke átadta Mádl Dalmának, a volt köztársasági elnök feleségének - az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére 1999-ben alapított - Szent Erzsébet rózsája-díjat, amelyet az egyházközségek, a karitász szervezetei és a szerzetesrendek javaslatai alapján ítéltek oda.

Ezt követően Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondott ünnepi köszöntőt a vártemplom déli bejáratánál lévő emléktábla avatásánál, amelyre a szent egyik jelmondatát vésték: "Tegyétek boldoggá az embereket!"

Szili Katalin arról szólt, hogy Szent Erzsébet üzenetét követve hitet kell tenni ahhoz, hogy azok a társadalmi különbségek, amelyek napjainkat jellemzik csökkenjenek. Hozzátette: Erzsébet élete útmutató, "az őszinteség, a jóság, a szeretet és az önzetlenség" példája 800 év távlatából is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását