2024. április 27. - Zita

Lesz nyitófilm a Szemlén

30 játékfilmet, 188 nem fikciós filmet és 136 kísérleti-kisjátékfilmet neveztek a 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjába. Újdonság, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt magyar településen, Esztergomban, Széc
2007. december 5. szerda 15:13 - Hírextra
A november 20-diki határidőig 30 játékfilmet, 188 nem fikciós (tudományos ismeretterjesztő, szociográfiai, néprajzi és antropológiai, történelmi dokumentum, portré, riport- és interjú, valamint egyéb dokumentum) filmet és 136 kísérleti-kisjátékfilmet neveztek a versenyprogramba. Az úgynevezett bemutató, vagyis versenyen kívüli szekcióba 12 játékfilmet neveztek.

Idén is minden kategóriában előzsűri tesz javaslatot a versenyprogram kialakítására - a szemlén azonban minden nevezett alkotást levetítenek. A játékfilmes előzsűri tagjai: Gödrös Frigyes, Klöpfler Tibor, Fésős András, Vincze Teréz, Veressné dr. Kozma Ilona. A nem fikciós filmes előzsűri tagjai: Muhi Klára, Pintér Judit, Lakatos Róbert, Kékesi Attila, Kabdebó György és Sós Mária. A kísérleti és kisjátékfilmes előzsűri tagjai: Czabán György, Hartyándi Jenő és Varga Balázs.

A játékfilmes zsűri összetétele is kialakult: Maia Morgenstern, Klaus Eder (a FIPRESCI főtitkár), Goda Krisztina, Kende János és Márta István bírálja el az alkotásokat.

Az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj. A 39. Filmszemle legfőbb elismerése az Arany Orsó-díj. A szemletanács a zsánerfilmek számára egy új díjat alapított, amelyet a záróünnepségen a fődíjat megelőzően adnak át, és szintén a nemzetközi zsűri ítéli oda.

A 39. Magyar Filmszemlét január 29 - és február 5-e között rendezik meg a Millenáris Teátrum, a Palace Mammut, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem Mozi vetítőtermeiben. A nyitó- és záróünnepséget a Millenáris Teátrumban tartják. A nyitóünnepség keretében osztják ki az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet.

A Szemletanács elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy nem vetítenek nyitófilmet a 39. Magyar Filmszemlén. A december 3-diki produceri megbeszélést követően szervezők újragondolják a nyitófilm ügyét - így elképzelhető, hogy Tarr Béla A londoni férfi című filmje nyitja meg 2008. január 29-én a 39. Magyar Filmszemlét a Millenáris Teátrumban - olvasható a Filmszemle hivatalos honlapján - www.szemle.film.hu oldalon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását