2024. április 26. - Ervin

Oktatóközpont Mórahalmon

Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola néven egy korábbi határőrlaktanya átalakításával környezetvédelmi oktatóközpontot avattak szerdán a Csongrád megyei Mórahalmon. Az uniós támogatással megvalósult beruházás összköltsége 180 millió forint.
2007. november 14. szerda 14:06 - Hírextra
A fennmaradó költségeket az INTERREG III/A program pályázatán elnyert támogatásból fedezték - mondta el Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere az MTI-nek.

A kisvárostól néhány kilométerre, természetvédelmi területen található egykori határőrlaktanya épületének átalakításával több mint 800 négyzetméter hasznos alapterületen készül el az erdei iskola a hozzá kapcsolódó irodával és kézművesházzal.

Az épületegyüttesben egy nagyobb méretű előadóterem, foglalkoztató helyiségek és labor szolgálja majd az oktatási tevékenységet. A központ környéken sportpályákat, parkolókat és piknikhelyet, valamint három tanösvényt és egy túraútvonalat is kialakítanak - ismertette a beruházás részleteit Nógrádi Zoltán.

A fejlesztési program célja az oktatási és idegenforgalmi lehetőségek javítása mellett a tervezett magyar-szerb Köröséri Tájvédelmi Körzet központjának kialakítása, valamint a határon átnyúló természetvédelmi együttműködés erősítése is - tájékoztatott a polgármester.

Varga-Berta József, az önkormányzat projektmenedzsere elmondta: a program szükségességét mutatja, hogy a hétvégén Mórahalmon rendezett nyílt napokon több mint hetven iskola vezetője látogatta meg az intézményt, melyek közül csaknem húsz a Vajdaságból érkezett.

Az erdei iskola programját egyelőre a mórahalmi gyerekeken tesztelik, s a második félévtől jöhetnek kezdetben a dél-alföldi és a vajdasági gyermekek. Később szeretnék, ha a felvidéki és erdélyi iskolások is tanulhatnának a Dél-Alföldön - jelezte a szakember.

A központ egyszerre ötven diákot képes fogadni, három- és ötnapos programokra. A következő félévre már ötszáz helyet foglaltak le.
Az oktatásban a gyermekeket kísérő tanárok mellett a Mórahalmi Általános Iskola húsz oktatója vesz részt.

A fejlesztési program vajdasági tükörprojektjében jövő nyárra a szabadkai székhelyű Palics-Ludas Közvállat látogatóközpontot alakít ki a Ludas-tó partján, Hajdújárás (Hajdukovo) település közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását