2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az OVI modern technológiára vált 2010-re

Az Országos Választási Iroda (OVI) szeretné elérni, hogy a 2010-es országgyűlési választások alkalmával a külképviseleti szavazást már valamilyen korszerű technikával lehessen lebonyolítani - mondta Rytkó Emília, az OVI vezetője szerdán, budapesti sajtótá
2007. november 14. szerda 16:50 - Hírextra
Ennek érdekében az OVI kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett, amelyen több európai ország választási szakembere tájékoztatja a résztvevőket az általuk alkalmazott megoldás gyakorlati tapasztalatairól - közölte a tanácskozás szünetében megtartott sajtótájékoztatón Rytkó Emília.

Az OVI vezetője elmondta, hogy 2009. december 31-én lejár a 2005 óta alkalmazott külképviseleti szavazás szabályainak a hatálya.

(A "papíralapú" külképviseleti szavazás miatt a végleges választási eredményeket csak a második forduló után egy héttel tudták megállapítani. A szavazatok titkossága miatt ugyanis meg kellett várni a külföldről hazaszállított urnákat, a voksokat pedig el kellett helyezni az adott választókerület egy kijelölt szavazókörének egyik urnájában.)

Egy új, korszerű technikát szeretnének előterjeszteni a törvényalkotónak, hogy valamilyen elektronikus eljárás közreműködésével valósulhasson meg a külképviseleti szavazás - mondta Rytkó Emília.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: ha a külföldi szavazást elektronikus úton történő szavazásra cserélik, akkor annak bevezetése Magyarországon is lehetséges lesz, amikor valaki nem a saját lakhelyén kívánja leadni majd szavazatát.

Közölte: a választási szakértők jelenlegi feladata, hogy a korszerű választási technológiák legszélesebb palettáját tárják a jogalkotó elé.

A Korszerű szavazási technológiák 2007. - Jelen és jövő címmel szerdán kezdődött konferencián bemutatják és elemzik a külképviseleti szavazás lebonyolításának lehetőségeit - elektronikus szavazás, a szavazógépek alkalmazása - azon országok tapasztalatai alapján, amelyek a gyakorlatban már alkalmaznak ilyen technikákat - olvasható a konferencia sajtóanyagában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását