2022. szeptember 30. - Jeromos

Minimális többség a koalíciónak

A lehetséges legkisebb többséggel győzött a dániai előrehozott választáson a kormányzó jobbközép koalíció és szélsőjobboldali szövetségese.
2007. november 14. szerda 09:07 - Hírextra
A keddi parlamenti választás után, a szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján együttesen 89 helye lesz a 179 tagú parlamentben a liberális-konzervatív kormánykoalíciónak és a szélsőjobboldali Dán Néppártnak. A koalíció várhatóan még egy helyet kap az autonóm Farö-szigetekről, ahol a szavazatszámlálás még nem fejeződött be. Ezzel az eddigi kisebbségi koalíció és szélsőjobb támogatója éppen átbillen az 50 százalékos határon.

Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök a győzelmet bejelentve rögtön tárgyalásokra hívta az Új Szövetség pártot, amely kifejezetten azzal a céllal alakult, hogy a kormány ne legyen ráutalva a szélsőjobboldali Néppárt támogatására. Az Új Szövetségnek 5 képviselője lesz a parlamentben. Elemzők azonban kételkednek, mennyire lehet hosszú életű egy olyan koalíció, amelyben a bevándorlásellenes szélsőjobb és a bevándorláspárti Új Szövetség is benne van. Az Új Szövetség a kampányban jelezte, hogy kész támogatni Rasmussent, ha a kormány enyhít a bevándorlási törvény szigorán.

A szélsőjobb Néppárt hatása alatt a Rasmussen-kormány Európa egyik legszigorúbb bevándorlási törvényét vezette be 2001-ben. Azóta ötödére esett vissza a Dániában befogadott külföldi menekültek száma.

A keddi előrehozott parlamenti választáson a szavazásra jogosultak 86,6 százaléka vett részt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását