2024. április 19. - Emma

Januárban szavaznak Deák helyéről

Január 27-ére tűzte ki az időközi országgyűlési választást az októberben elhunyt Deák András KDNP-s parlamenti képviselő helyére az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén.
2007. november 12. hétfő 19:48 - Hírextra

Az egyéni mandátum Újbudán, Budapest 15. számú választókerületében üresedett meg az 56 éves politikus elhunytával.

A jogszabályok szerint a képviselői hely megüresedése után négy hónapon belül kell az új választást megtartani.

A képviselői helyért - miként a négyévenként szokásos választásokon - bármely, választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét.

Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját február 10-én tartják meg.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint általában az országgyűlési választások idején, így például lesz kampánycsend, és lehet majd külföldön is voksolni.

Az ebben a választókerületben élő érintetteket a választási bizottság november 26. és november 30. között értesíti a névjegyzékbe vételről. 2008. január 4-éig lehet a jelölteket bejelenteni, ám előtte még a jelölő szervezeteket is nyilvántartásba kell vétetni.

Az OVB az ülésen harminc népszavazási kezdeményezés közül mindössze egyet hitelesített.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásaik után járhat költségtérítés?" - áll a Magyar Szociális Zöld Párt elnöke, Stekler Ottó által jegyzett aláírásgyűjtő íven.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását