2024. május 18. - Erik, Alexandra

A mesemondó másik arca

"Az író és az árnyék - az ismeretlen Andersen" címmel tartanak irodalmi estet szerdán a Dánvázió 2007 című dán hónap keretében Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban - közölte Szálka Sarolta sajtóreferens az MTI-vel.
2007. november 13. kedd 17:08 - Hírextra

Hans Christian Andersen (1805-1875) hírnevét útirajzaival alapozta meg, közülük legjelentősebb a műfaj klasszikusának számító Egy költő bazárja (1842). A maguk korában igen népszerűek voltak művészregényei, például a Csak egy muzsikus (1837), és elegánsan gúnyos versei is. Változatos témájú színműveivel azonban nem aratott sikert. Gyerekeknek szóló történetei - mint például A kis gyufaáruslány, A rút kis kacsa, vagy A császár új ruhája - révén vált a dán irodalom legismertebb alakjává.

Meséi korszakalkotó jelentőségűek, hiszen gyökeresen megváltoztatták a prózai műfajra addig jellemző virágzó elbeszélő stílust, és az élőbeszédhez hasonló előadásmódot honosítottak meg. Szinte minden európai nyelvre lefordították őket, több kiadásban magyarul is megjelentek.
A rendezők az összegzés szerint szeretnék megismertetni a nagyközönséggel azt a "másik", rejtőzködő Andersent, aki írásaival, antimeséivel inkább a felnőttekhez szólt, és hatással volt olyan írókra, mint Thomas Mann, Franz Kafka, Vladimir Nabokov, vagy éppen Csáth Géza.

A felolvasás előtt Tönkő Vera, a Park Kiadó szerkesztője beszélget Kertész Judit fordítóval az író munkásságáról, kevésbé ismert műveiről. Az írásokból Seress Zoltán színművész olvas fel részleteket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását