2024. május 3. - Tímea, Irma

Ókori kincsgyűtemény

Tutankhamon fáraó sírjából és más ókori egyiptomi lelőhelyekről származó 140 darabból álló kincsgyűjtemény tekinthető meg 2008 tavaszától Bécsben. A "Tutankhamon és a Fáraók világa" című kiállítást az osztrák főváros Völkerkunde Múzeumában rendezik meg sz
2007. december 11. kedd 16:14 - Hírextra
Az ókori gyűjtemény a National Geographic, az Arts and Exhibitions International, az AEG Exhibitions, valamint az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács és a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) együttműködésével kerül a látogatók elé - tájékoztatták a szervezők a távirati irodát.

"Tutankhamon sírját 1922-ben fedezték fel és azóta a fáraó története a világon mindenhol rabul ejtette az emberek szívét. Azok a kincsek, melyeket Tutankhamonnal együtt temettek el, minden képzeletet felülmúlnak. Nagyszerű lehetőséget kapunk, hogy bepillanthassunk múltba" - nyilatkozta az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács főtitkára.

A kiállításon 2500-4600 éves kincseket mutatnak be, valamint több mint 70 olyan tárgyat, amelyet az i.e. XIV. században élt Tutankhamon sírjánál tártak fel. Látható majd a fáraó arany szandálja is, amit múmiája kicsomagolásakor a lábán találtak. A régészek szerint a sarut a túlvilági életére készítették. Szintén a sírnál találták meg az arannyal és drágakövekkel kirakott kanópusz edényt, amely az uralkodó mumifikált belső szerveit tartalmazta.

A kiállítás egyik kuriózuma az a Tutankhamon sírjából származó óriási méretű szobor, amely a királyt fiatal férfiként ábrázolja. Ez a szobor eredetileg a halottas szentélyben állhatott. Látható egy különleges shabti szobor is, amelyet az előkamrában találtak. Ez akadályozta meg, hogy a túlvilágon munkára kényszeríthessék a fáraót.

A tárgyi emlékek mellett a tudományos kutatásban alkalmazott CT-felvételek is szerepelnek a bemutatón: így a fáraó első háromdimenziós képe is megtekinthető.
Tutankhamon kincsei jelenleg Londonban láthatók, de korábban már bemutatkoztak Svájcban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Ausztria korábban nem szerepelt a vándorkiállítás állomásai között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását