2024. április 30. - Katalin, Kitti

Müller Péter válogatta a hangoskönyv anyagát

Az Élőszóval című hangoskönyv anyagát Müller Péter író válogatta Örömkönyv című munkájának azon részeiből, amelyek "mondhatók"; a CD-n a szerző előadásában hallgathatók meg a kötet részletei.
2008. május 5. hétfő 14:33 - Hírextra

Müller Péter az MTI-nek elmondta: szerinte az Örömkönyv CD-változatán nem érződik, hogy írott szöveg alapján készült. Hozzátette: mivel a színház világából jött, ezért mindig úgy ír, mintha valakihez beszélne, munkáit néha fel is olvassa hangosan.

A József Attila-díjas író számára a hangoskönyv "egy nagyon nagy ünnep, egy lámpalázas ünnep, egy misztérium, átlépés műfaji határokon", ugyanakkor "egy próbatétel" is, mert noha rengeteg író-olvasó találkozót tart az országban, élőszóval még nem szólította meg az embereket.

Úgy vélte: "nagy misztérium", amikor megszólal egy író, mert általában az írók "némák" szoktak lenni. Hozzátette: amikor a szerző megszólal, vagy nagy csalódást, vagy nagy megdöbbenést okoz olvasóinak, hallgatóinak. Csalódást, ha az olvasó mást képzelt el, és élményt, ha a betűk alapján gondoltnál sikerült többet adni.

"Más az élőszó és más az írott szó, két különböző mágia, az írott betű és a kimondott szó között ég és föld különbség van" - hangsúlyozta Müller Péter.

Az Élőszóval című hangoskönyv az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg, a CD-t szerdán mutatják be Budapesten. Müller Péter megemlítette, hogy ősszel jelenik meg a Szeretetkönyv hangoskönyv-változata, emellett a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásait is CD-re mondja.

Müller Péter 1936-ban született Budapesten; regényeket, film- és televíziós forgatókönyveket írt, klasszikus műveket alkalmazott színpadra. Műveit a világ számos színházában játsszák. 1979-ben megkapta a filmkritikusok díját, 1997-ben elnyerte az Amerikában rendezett "évszázad drámaíró versenyén" az Onassis-díjat, 1998-ban József Attila-díjjal tüntették ki.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását