2024. április 26. - Ervin

Chuck Berry minden idők legnagyob gitárosa

A 82 esztendős Chuck Berry Johnny B. Goode című dalát választották minden idők 100 legjobb gitáros dalának első helyére az amerikai Rolling Stone magazin szerkesztői. A rock and roll veteránját egy igazi gitárbűvölő, Jimi Hendrix követi Purple Haze című d
2008. június 10. kedd 10:42 - Hírextra
A lista - mint bármelyik hasonló - meglehetősen szubjektív. A rockzenei szaklap szerkesztői az elmúlt években készítettek öröklistát az 500 albumról, az 500 dalról, összeállították a rockzene halhatatlanjainak saját múzeumát is. A lap korábbi összeállításaival is okozott meglepetéseket.
A 4. hely például a nem kifejezetten gitárzenekarnak számító brit Kinks együttes You Really Got Me című korszakos daláé. Az 5. a Rolling Stones klasszikusa, a Brown Sugar, a 6. Van Halen Eruption, a 7. a Beatles While My Guitar Gently Weeps (Eric Clapton besegítésével) című dala. A 8. helyre tette a Led Zeppen csodaszép dalát, a Stairway to Heavent, a 9. egy igazi gitárcsemege a The Allman Brothers Bandtől, a Statesboro Blues, a 10. egy másik rocklegenda, a Nirvana Smells Like Teen Spiritje.

A következő tízesbe ismét jutott Led Zeppelin (11. Whole Lotta Love) és Jimi Hendrix (12. Woodoo Child - Slight Return). Eric Clapton Laylája a 13., amely nem is a Lassúkezűnek becézett gitáros legjellemzőbb száma. A Black Sabbath azonos című dalával a 17. helyen kötött ki.
A harmadik tízest a viszonylag fiatal White Stripes indítja a Seven Nation Armyval, s 23. helyre került a Jeff Beckkel felálló Yardbirds Over, Under, Sideaways, Down című emlékezetes produkciója. Sokan felhördülhetnek azon, hogy B. B. King legjobb helyezése a 26., s meglehetősen alulpontozták Mike Bloomfieldet, a Paul Butterfield Blues Band gitárnyűvőjét is.
Carlos Santana legjobb helyezése 39. (Black Magic Woman), Stevie Ray Vaughan 54., Buddy Guy 78. helye szintén értetlenséget kelthet a listát böngészők körében. Különös, hogy nincs a 100 között egyetlen dal Rory Gallaghertől - sem a Taste tagjaként, sem szólóban -, és Peter Greentől, a Fleetwood Mac gitárosától. A Shadows gitáregyüttes érdemelt volna akár 10 helyet, de egy sem jutott neki. Bőven befért volna Chet Atkins, akit Gitár úrként tiszteltek, s a fiatalabb nemzedék számos zenésze tekintette mesterének, akárcsak a szintén kimaradt, kilencvennél jóval több Les Pault.

A szerkesztők az olvasó
kat is felszólították listák készítésére, közülük az elsőket - az eredetivel együtt - már lehet böngészni a magazin honlapján (www.rollingstone.com).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását