2024. április 20. - Tivadar

500 válasz a rákról

1 éves a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság szakmai partnerségével elindított www.rakgyogyitas.hu internetes portál. A reklámmentes betegtájékoztatás létjogosultságát alátámasztja, hogy az oldal onkológus szakértői
2007. november 12. hétfő 12:14 - Hírextra
– Átlagosan minden egyes napon mintegy kétszáz ember szembesül a rákkal: évente 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálunk Magyarországon, a statisztikai adatok szerint a betegség következtében több mint 30 ezer ember hal meg. Szükség van olyan fórumokra, ahol a betegek hirdetésektől mentes felületen tájékozódhatnak a számukra elérhető terápiákról – indokolta dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke, hogy társaságuk miért vállalta fel a tudományos partneri szerepet a www.rakgyogyitas.hu oldal létrehozásában és működtetésében.

A Tűzmadár Alapítvány által 2006 novemberében elindított portált hónapról-hónapra egyre többen keresik fel. Az olvasók a tumoros megbetegedések figyelmeztető tüneteiről, az elérhető szűrővizsgálatokról, a kemoterápiák és sugárkezelések jellegzetességeiről, a mellékhatások csökkentésének lehetőségeiről juthatnak információkhoz. A portál a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) szakmai támogatásával igyekszik segítséget nyújtani abban is, miként lehet a betegség okozta traumát átvészelni, a mindennapokat megkeserítő szorongás helyett a gyógyulásra koncentrálni, a rákkal akár éveken, évtizedeken keresztül együtt élni.

A honlapon – a névtelenséget megőrizve – immár több mint ötszáz rákbeteg és aggódó családtag kérdései, s az azokra adott válaszok találhatók meg: az MKOT onkológus szakértői naprakész információkat nyújtanak, amelyek nemcsak az adott kérdező, hanem más látogatók számára is hasznosak lehetnek. Ugyancsak a tájékoztatást szolgálja az a folyamatosan bővülő térképes adatbázis, amelyben megyénkénti bontásban a segítő szervezetek éppúgy megtalálhatók, ahogyan a nőgyógyászati szűrőhelyek vagy a végstádiumú betegekről gondoskodó hospice egyesületek elérhetőségei.

A riasztó statisztikák ellenére a rák már nem a halálos betegség szinonimája, bizonyítja ezt sok ezer vastagbélrákból kigyógyult beteg, emlőrákból, méhnyakrákból felépült asszony, hererákot átélt férfi vagy gyermekkori tumoros megbetegedésből meggyógyult gyermek példája. A gyógyulásnak az időbeni felismerés és kezelés a kulcsa, ezért a halogatás a legrosszabb taktika. A Rákgyógyítás.hu üzenete: bármilyen nehéz is legyen a betegséggel való küzdelem, az nem esélytelen.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását