2024. május 4. - Mónika, Flórián

SBB - "THE ROCK"

A három kirobbanó tehetségű fiatal muzsikus az amúgy is rendkívül magas színvonalat és játékerőt képviselő lengyel zene szupergroupja, majd rövidesen Közép-Európa legjobb progresszív zenekara lett.
2007. november 9. péntek 07:17 - Hírextra
Noha művészetük a jazz-, rock-, blues- és klasszikus zene legnemesebb hagyományait ötvözi, a “Keress, Rombolj, Építs” bizarr ideológiája jegyében sikerült egy teljesen egyedi, saját stílust kialakítani, létrehozva ezzel az ún. „kelet-európai progresszív rock“ irányzatot. Zenéjüket kultikus érdeklődés kísérte, szinte elképzelhetetlen energiákat mozgósítottak a színpadon, mellyel a környező országok teljes rock-nemzedékét sikerült mobilizálniuk.

Az elsők között Czeslaw Niemen is felfigyelt a különleges trióra és szerződtette saját kísérőegyüttesének. Azonban egy év alatt „kinőtték“ az akkori rock-idolt, és saját programmal, saját impresszárióval elkezdték önálló működésüket. Már első koncertkörútjukon befutottak: 1973-ban az SBB az év együttese, tagjai az év zenészei lettek, és ez így is maradt sok éven keresztül Lengyelországban, ahol minden alkalommal olyan kitűnő muzsikusokat utasíttak maguk mögé, mint Adam Makowicz, Urszula Dudziak, Tomasz Stanko, Zbigniew Namyslowski, Stanislaw Sojka, Michal Urbaniak, Zbigniew Seifert vagy Janusz Muniak.

Az SBB-t mindenek előtt JÓZEF SKRZEK, a zenekar alapítója jelenti. Multi-instrumentális zenész, ragyogó komponista és hangszerelő. Négy éves korában kezdet zongorázni, majd egy évvel később már hegedűn is tanult. Koncertzongorista szeretett volna lenni, ám egy baleset félbeszakította ígéretes komolyzenei karrierjét; a katowicei Zeneművészeti Főiskola hallgatójaként egy etüd előadása közben törte el a kezét… Hosszú ideig még a billentyűket sem érinthette meg, ezért zeneelmélettel foglalkozott. Ugyanebben az időben került egyre inkább a rockzene hatása alá, idővel játszani kezdett különböző helyi együttesekben.
1971. február 4-én alapította az SBB-t, akkor még „SILEZIAN BLUES BAND“ néven. Rövidesen felvette hangszerei közé a basszusgitárt, mely minden képzeletet felűlmúló energiával szólalt meg kezében.

Elementáris basszusgitár-játéka az SBB egyik védjegye lett, de különleges énekhangja is fontos része kompozícióinak. Mindezek mellet az SBB későbbi felvételein is tettenérhető, hogy a lélekteljes, lírai zongorajáték az igazi, életre szóló szenvedélye. Azokban az időkben, mikor az SBB felfüggesztette tevékenységét, a zongora mellett a templomi orgona vált fő hangszerévé.

Sok SBB rajongó számára az első számú kedvenc mégis a görög származású gitáros, ANTHYMOS APOSTOLIS. A Lengyelországban élő emigráns családból származó, rendkívül finom, szerény fiatalember lelkivilága kiemelkedő szerénységgel, szorgalommal és különleges művészi tehetséggel párosult. Nyugati rádióműsorok és lemezgyűjtő barátai révén került kapcsolatba a zenével, már a kezdetektől “kemény”, progresszív rock- és jazz zenéket hallgatott. Autodidaktaként kezdett gitározni. Ösztönös improvizatív készsége és rendkívüli muzikalitása révén hangszerjátéka fantasztikus fejlődésnek indult, így 15 éves sem volt, mikor Jozef Skrzek egy katowicei iskolai zenekarban felfedezte. Az SBB energiától duzzadó, új útakat megnyitó zenei törekvéseiben jelentős szerephez jutott, tudása és sikerei révén máig a gitárosok európai élmezőnyéhez tartozik. Virtuóz gitárjátéka mellett élményszámba mennek dob- és ütőhangszer-improvizációi is. Jelenleg Athénban él.

A harmadik alapító tagot, a dobos JERZY PIOTROWSKI-t szintén Skrzek hozta az együttesbe. Piotrowski már jelentős amatőr múlttal rendelkezett, de az SBB-ben lett népszerű és elismert zenész. Évek óta az Egyesült Államokban, a zenétől visszavonultan él.

Nem sokkal ezt követően újabb szenzációval lepték meg rajongóikat: a világhírű dobos, PAUL WERTICO csatlakozott az SBB-hez a Pat Metheny Groupból, akivel az együttes többek között fellépett a Debreceni Jazznapokon is.

2007. újabb változást hozott a zenekar életében, az SBB új dobosa NÉMETH GÁBOR!
A Petőfi Csarnokban ez év tavaszán adtak nagy sikerű koncertet, valamint Lengyelországban is több alkalommal léptek fel.
Németh Gábor 1973 óta szinte az összes élvonalbeli magyar zenekarban dobolt (Theatrum, Skorpió, Dinamit, Bikini, Kormorán, Crack Orchestra, Art Reaktor, Beatrice, P-Mobil, stb., valamint játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Állami Hangversenyzenekarral is).
Hat éves korában kezdett zenélni, nyolc évig csellózott, majd 14 évesen kezdett dobolni.
1976-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészei Főiskola Jazz Tanszakán.
Több száz lemezen hallhattuk, és rengeteg koncerten láthattuk itthon és külföldön elementáris játékát.

2000 –ben megalakította saját zenekarát, a Németh Gábor Projectet. Két szerzői Cd-t jelentett meg, Könnyű lépések és Fehér színek címmel, melyeken a legnevesebb hazai muzsikusok mellett közreműködött Tony Lakatos és Angus Bangus Thomas (ex-Miles Davis). Több nagysikerű koncertet adtak, a Budapest Jazz Orchestrával, illetve a Modern Art Orchestrával kiegészülve. Mindkét lemezbemutató koncertet a Magyar Televízió rögzítette és többször sugározta.

Nem egyszerűen dobos, hanem sokoldalú, vérbeli zenész. Kreativ játékát brilliáns technika és maximális művészi alázat jellemzi. Robbanékony, dinamikus , de soha nem öncélú. Játéka inspirálja zenésztársait, és ő is akkor él igazán ha hasonló partnereket talál. Ez az egymásra találás történt Józef Skrzek-kel és Anthymos Apostolis-szal is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását