2024. április 27. - Zita

Megalakult az SZDSZ önkormányzati kabinetje

Megalakult az SZDSZ liberális önkormányzati kabinetje pénteken Wittinghoff Tamás ügyvivő, Budaörs polgármestere vezetésével; a kabinet tagjai önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikusok és liberális önkormányzati, fejlesztéspolitikai szakértők -
2007. november 9. péntek 16:14 - Hírextra

A kabinet első ülésének témája a központi régió területének megváltoztatására irányuló, Pest megyei önkormányzati kezdeményezés volt - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A dokumentumban felidézik, hogy a Pest Megyei Önkormányzat még 2002-ben, népszavazás kiírásával, a megye önálló régióvá válását kezdeményezte. A Pest Megyei Bíróság a népszavazást kiíró határozatot megsemmisítette, azonban idén október 25-én a Fidesz-KDNP többségű önkormányzat az MDF támogatásával határozatot hozott, amelyben felszólítja a megye településeinek önkormányzatait arra, hogy a kérdésben saját településükön írjanak ki népszavazást.

Az önkormányzati kabinet értelmetlennek tart egy olyan népszavazás-sorozatot, amelyben egyes települések ki sem írják a referendumot, míg más településeken egymással ellentétes eredmények születhetnek, ami összességében tisztázatlan helyzetet teremt. A kabinet szerint felesleges is a települési népszavazásokat megtartani, ugyanis a 2007-2013 európai uniós költségvetési időszakban nincs mód a több uniós forrást eredményező régióhatár-módosításra. Így az esetleges változás kedvező hatása – amennyiben ilyen van – leghamarabb 2014-ben következhetne be.

A kabinet azt kezdeményezi, hogy a Pest Megyei Önkormányzat és a főváros folytasson tárgyalásokat a 2013-ig tartó időszak problémáinak kezeléséről, többek között a közös fejlesztésekről. Amennyiben 2010 után a központi régió területének módosítására a szándék fennáll, akkor a megyei önkormányzat és a főváros a települések önkormányzatainak bevonásával kezdjen tárgyalásokat egy ésszerű, az akkori körülményeket figyelembe vevő megoldásról.

A kabinet célul tűzte ki a jövőre nézve az önkormányzati autonómia előtt álló akadályok megszüntetését. Munkájának fontos része lesz továbbá, hogy elősegítse az önkormányzatok közötti együttműködést a közszolgáltatások egyenlő elérésének érdekében. A kabinet alapfeladatának tartja az önkormányzatokat érintő jogszabályváltozások előkészítését, azok véleményezését is - áll a kommünikében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását