2024. április 29. - Péter

Fidesz: látják a bajt, de nem változtatnak

Székely Tamás egészségügyi miniszter látja az egészségügy súlyos problémáit, azonban vagy nincs lehetősége vagy nincs szándéka változtatni rajtuk - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 9. szerda 18:59 - Hírextra
Az egészségügyi tárcavezető délutáni tájékoztatójára reagálva Pesti Imre kifejtette: nem túl biztató az a jövőkép, amelyet Székely Tamás felvázolt. Nem beszélt ugyanis a kórházak gazdasági helyzetéről, a volumenkorlátról és az sem derült ki, honnan lesz forrás népegészségügyi programokra, hiszen erre az egészségügyi tárca nem kért pluszpénzt a kormánytól - tette hozzá.

Mint mondta, a kormány korábban mintegy 200-300 milliárd forintot vett el az egészségügytől és most ennek az összegnek csak a töredékét, 5-10 százalékát kívánja visszaadni. Pedig - fűzte hozzá - ennek pótlása nélkül nem javítható az egészségügyi ellátás.

A háziorvosi rendszer fejlesztésével kapcsolatban azt mondta: a vizitdíj pótlására szánt összeg úgy tűnik, hogy kevesebb, mint amit a vizitdíj biztosított; a pótlással csak minimálisan enyhítettek a problémán.

Hamarosan 3.200 családorvos hiányzik a rendszerből, többi között azért, mert az orvosok inkább igyekeznek külföldön dolgozni - tette hozzá.

A Fidesz szakpolitikusa szerint a járóbeteg-szakellátás fejlesztésével az egészségügyi miniszter elkésett, a fekvőbeteg-ellátásban pedig - például a gyermekgyógyászaton, a szülészeten és a sürgősségi ellátásban -kapacitásbővítésre van szükség; igaz - jelentette ki -, a Fidesz örömmel hallja, hogy nem lesz ágyszámleépítés.

Pesti Imre szerint nagy baj, hogy továbbra is fennmarad a volumenkorlát, ami a mai rendszer egyik legsúlyosabb problémája.

Véleménye szerint kicsit "finomabb formában", de továbbra is a Horváth Ágnes korábbi miniszter által kijelölt utat követi a szaktárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását