2024. április 26. - Ervin

Sikeres bevándorlók

Bár a közvélemény a bevándorlókkal kapcsolatban jobbára a két évvel ezelőtt lángba borult párizsi külvárosokra, a szegényekre és a beilleszkedési problémákkal küszködőkre gondol Franciaországban, nem mindegyikükre jellemzők ezek a gondok.
2007. november 8. csütörtök 08:15 - Hírextra

A konfliktusos színhelyektől távol számos sikeres bevándorolt épít ki csendben olyan kapcsolati rendszert, amelynek révén bizonyítani lehet, hogy új hazájukban jelenlétük nem csupán problémákat és erőszakot szül.

Ezek az észak-afrikai Maghreb-országokból, a Fekete-Afrikából vagy Ázsiából származó személyiségek ma magas rangú hivatalnokok, vállalatvezetők, ügyvédek, orvosok vagy bankárok, egyáltalán nem felelnek meg azoknak a robotportréknak, amelyek a bevándorlókat a drogcsempészekkel vagy a kirakatzúzó vandálokkal azonosítják.

Egyik legdivatosabb szervezetük, a XXI. Század Klubja alapító tagjai között tudhatja Rachida Dati igazságügyi minisztert és 280 fős közösségében megtalálható Rama Yade külügyi államtitkárnő, a kormány legfiatalabb tagja is. Mindketten a sokféleség felé történt, Nicolas Sarkozy elnök által szorgalmazott nyitás jelképeivé váltak - az előbbi egy marokkói munkás, az utóbbi egy szenegáli diplomata leánya.

A tagjait igen nagy gondossággal megválogató klubnak nem célja, hogy ugródeszkává váljon bármely bevándorolt fiatal számára, csak azok számára nyílnak meg kapui, akiknek "sikerült áttörni a társadalmi felemelkedésüket akadályozó üvegplafont" - magyarázta el az AFP-nek Djamila Chekkar, egy kommunikációs tanácsadó cég konzultánsa. "Éberek vagyunk ebben a tekintetben" - fűzi hozzá a fiatal nő, egy buszvezető lánya, aki a tekintélyes IV. Henrik párizsi elitiskolában végezte tanulmányait.

A XXI. Század Klubjának elnöke egy nagy tunéziai család fia, Hakim El Karoui, aki az ENA, a francia közigazgatás elitjét adó oktatási intézmény diplomása. Bankár lett és korábban Jean-Pierre Raffarin volt miniszterelnök beszédírója volt.

A klub által összefogott hálózat célja szerinte megmutatni, hogy "a problémák vagy az erőszak forrása nem Franciaország sokarcúsága", ez a sokféleség valójában "esélyt nyújt a globalizációban és a kultúrák párbeszédében".

Karoui havonta egy-két alkalommal vitával egybekötött vacsorákat szervez gazdasági és politikai vezetőkkel, a sajtó személyiségeivel a sokféleség kérdéseiről, hangsúlyozva, hogy ezeket a találkozókat lobbizásra is használja, és hogy tevékenységét ki akarja terjeszteni európai fórumokra is.

Hasonlóan népszerű vacsorákat szervez a Club Convergences nevű, bevándoroltakat tömörítő szervezet és a Franciaországban élő algériai vállalkozók klubja is Lyonban.
A vezető francia egyetemek algériai hallgatói is külön szervezetet hoztak létre, tagjai a párizsi Kereskedelmi Főiskolán találkoznak. A marokkói származású franciák a Club Synergie et Initiatives nevű klubot hozták létre.

Amirouche Laidi, az Averroes klub létrehozója azt a célt hirdeti, hogy a sokféleséget a médiában is érvényesíteni kell. Az egykori újságíró, aki ma egy tanulmányi központot vezet, "a bevándoroltak hétköznapibb ábrázolásáért" emeli fel szavát, és rámutat: a tévéműsorok "nem járulnak hozzá ahhoz, hogy az emberek nyugodtan tekintsenek a sokféleségre", ugyanis "az arabok rendszerint vagy a csirkefogó, vagy a zsaru szerepében tűnnek fel a képernyőn".

A "Mariannák a sokféleségben" (Marianne a Franciaországot megtestesítő nőalak) elnevezésű szervezet a 2005 őszi zavargások után jött létre és az a célja, hogy olyan bevándorolt nőket népszerűsítsen, akik "kiemelkedő pályát jártak be" és nőként képviselhetik a bevándorlókat.

Fadila Mehal, az esélyegyenlőségi ügynökség igazgatónője annak az óhajának ad hangot, hogy a sokféleség az urnáknál is érvényesüljön (bevándoroltak megválasztásával), ne csupán a hatalom akaratából megvalósuló kinevezések révén. Ő amiatt aggódik, hogy Rachida Dati és Rama Yade kormánytagsága "esetleg olyan reklámot jelent csupán, amelynek nem lesz folytatása".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását