2024. április 28. - Valéria

Én olyan szépen gondoltam arra a spagettihídra

Spagetti-hidakat törtek el a X. Országos Műszaki Muzeológus találkozón csütörtökön Budapesten. A száraztésztából készült hidak speciális műszeres teherpróbája a tervezett új technikatörténeti múzeumról és az Országos Műszaki Múzeum Tanulmánytáráról szóló
2007. november 8. csütörtök 18:01 - Hírextra
A Közlekedési Múzeumban november 18-ig látható spagettihíd- kiállítás hét alkotását választották ki a terheléses próbára, de értékelték a szakközépiskolások és főiskolások által készített műveket esztétikai és innovációs szempont alapján is.

A tésztahidak töréspróbája mindig izgalmas, hiszen a nézők is próbálják megsaccolni, hogy vajon mennyit bír el a spagetti, makaróni és canelloni tészta felhasználásával, ragasztással összeállított mű. A csütörtöki verseny szakközépiskolás kategóriájának legjobbja a Hópihe visszatér fantázianevű híd lett, amelyet a Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai készítettek és 131,9 kilogrammos terhelést bírt ki. A főiskolások ennél is erősebb tésztahidat készítettek, a Nyíregyházi Főiskola hallgatónak Kykka nevű alkotása 218 kilogrammos terhelés alatt tört szét.

A legszebb kivitelezésű híd elismerést a Hópihe visszatér nevű alkotás (természetesen törés előtti állapotát figyelembe véve), valamint a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki kar hallgatóinak Egy érintés nevű műve kapta.

Az innováció, kreativitás kategóriában első helyezést értek el a Hild József Építőipari Szakközépiskola hallgatói a Kicsi csillag nevű híddal. A főiskolás kategóriában ezt az érdemet a Nyíregyházi Műszaki és Mezőgazdasági Főiskola hallgatóinak Kykka nevű "tésztaműve" érdemelte ki. Különdíjban a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak Makk 7 elnevezésű munkája részesült.

A Budapesti Műszaki Főiskola rendszeresen tart tésztahíd- építő versenyt. A tapasztalatok szerint egy jó híd 1200 alkatrészből áll. A részben számítógépes tervezés, a kísérletezés és a megépítés több száz munkaórát is igénybe vehet.

A tésztahíd-építő verseny világbajnokságát Kanadában tartják, és a magyar hallgatók már több alkalommal győztek. Idén Botka Balázs és Kurucz Sándor mechatronikai mérnök szakos hallgatók hozták el az aranyérmet - mindössze 990 gramm súlyú, egy méter fesztávolságú hídjuk 252,7 kilogramm tömegű terhelés alatt omlott össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását