2024. április 26. - Ervin

Stradivari négyszer

A Stradivari Quartett első, bemutatkozó koncertkörútjának a Régi Zeneakadémia az egyik állomása: a november 18-i, vasárnap esti hangversenyen négy eredeti Stradivari-hangszer szólal meg és elhangzik egy magyarországi bemutató is - közölte az együttes bud
2007. november 8. csütörtök 18:09 - Hírextra
A Svájcban született Maja Weber csellista hívta életre a fiatal muzsikusokból álló kvartettet. A családi vonósnégyesben kezdett csellózni, négyéves korában, majd nővérével megalapította az Amar Quartettet. A Stradivariról, a jeles cremonai hegedűkészítőről elnevezett formációt azért alapíthatta meg, mert a St. Gallen-i Habisreutinger textilgyáros házaspár alapítványt hozott létre, és a birtokában lévő hangszereket kölcsönadta a fiatal muzsikusoknak. Rolf Habisreutinger egyébként maga is amatőr csellista.

A négy, kincset érő mesterhangszeren 2007 szeptembere, a megalakulás óta játszik a kvartett. Első svájci hangversenyeik után, bemutatkozó körútjukon Budapest mellett Münchenben, Berlinben, Prágában, Eisenstadtban, Salzburgban és Bécsben is fellépnek.

Az első hegedűs a lengyel születésű Bartek Niziol, aki poznani tanulmányai után számos nemzetközi versenyt nyert. Fellépett a világ nagy koncertközpontjaiban, a cannes-i Midemen elismeréssel fogadták Wienawskid-moll versenyművének tolmácsolását. Elisabeth Harringer (hegedű) és David Greenlees (brácsa) pedig a Zürichi Tonhalle Zenekar, a Zürichi Opera és az Ars Armata Zürich művészei.

A bemutatkozó turnén Joseph Haydn és Bedrich Smetana művei mellett egy magyarországi bemutatót is tartanak: Daniel Schnyder svájci komponista művét játsszák. Daniel Schnyder szaxofonművész, fuvolaművész és zeneszerző. Szóló-, kamara- és szimfonikus műveket egyaránt alkot.

Játszik dzsesszt is - híres az improvizációiról. Multimédia projektekben is részt vesz, Murnau egyik alapművéhez, az 1926-os Dr. Faust című filmhez írt mai kísérőzenét. Casanova címmel operát komponált a Yehudi Menuhin Fesztiválra, ahol rezidens zeneszerző.

A koncert közben Hans Schenker színművész beszél a hangszerekről, művészekről, zeneszerzőkről és műveikről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását