2024. április 23. - Béla

A Fidesz szerint az indiai beruházást a nyilvánosság kizárásával akarták megvalósítani

Az indiai Apollo Tyres Kft. gumiabroncsgyárát a nyilvánosság teljes kizárásával akarták megvalósítani Gyöngyösön - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 22. péntek 12:42 - Hírextra
Gyöngyösön április végén zárt testületi ülést tartottak, ahol oly módon akarták megkötni a gyárral az előszerződést, hogy a nyilvánosságot erről nem tájékoztatták - mondta az ellenzéki képviselő.
Mint kiemelte, a polgármester, a város vezetése és a beruházó semmiféle kérdésre nem válaszolt a beruházást, a technológiát, valamint a környezetkárosító hatásokat illetően. A bizottsági ülésen a beruházó részt sem vett - tette hozzá. Pelczné Gáll Ildikó kitért arra, hogy a gumiabroncsgyár hatásáról elkészült ugyan egy tájékoztató dokumentáció, de a titkossága miatt összesen hét ügyfélfogadási napon tekinthettek bele a gyöngyösi lakosok, szemben a törvény adta huszonegy nappal. A Fidesz alelnöke úgy fogalmazott, nyilván oka van annak, hogy az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség nem adta ki az engedélyt a beruházás megvalósításához.

Pelczné Gáll Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy a gumiabroncsgyár vezetősége már a gyöngyösi Fidesz-frakció népszavazási kezdeményezése előtt azt mondta Újdelhiben, a beruházás csúszni fog egy évet.

Ezért elfogadhatatlan, hogy a szocialisták és egy szocialista vezetésű város egy elszalasztott beruházás miatt az ellenzéket, a Fideszt tegye felelőssé - mondta.

Szólt arról is, hogy a beruházás megvalósításához 45 hektár földre lett volna szükség, amiből tíz hektár volt meg, a "különbség magánszemélyek tulajdonában van, amit Bajnai miniszter úr, az ő elvei szerint, könnyen kisajátíthatónak tekint". Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta: Gyöngyösön és környékén a kívánt vízmennyiség sem áll rendelkezésre, hiszen ezen a területen fokozott a vízbázis védelme, mert nem elegendő a csapadék utánpótlás.

A gumiabroncsgyár alkalmazott technológiája Indiában nem felel meg az Európai Unió előírásainak - tette még hozzá.
Arra az újságírói kérdésre, mi az oka annak, hogy több fideszes vezetésű város is szívesen látná a gumiabroncsgyárat, az ellenzéki képviselő azt mondta, egy város vezetőjének az a legfontosabb feladata, hogy munkahelyeket teremtsen.

Egy beruházás helyi, lokális kérdés, előfordulhat, hogy más földrajzi fekvésű, más helyi adottságokkal rendelkező település esetén ez a beruházás Magyarországon megvalósulhat - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.

Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházásának gyöngyösi megvalósítását ez év januárjában jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Júliusban a gyöngyösi Fidesz-frakció népszavazással akarta megakadályozni a projekt megvalósítását; kezdeményezésének indoklásául a párt egészségügyi és környezetvédelmi okokra hivatkozott.
A népszavazási kezdeményezést követően az Apollo Tyres múlt hét csütörtökön visszavonta a gyöngyösi beruházás tervét, és jelenleg új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon vagy egy másik európai országban. A kormány bejelentése szerint a Fidesz az oka annak, hogy az indiai gumiipari társaság visszavonta beruházásának tervét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását