2023. június 2. - Kármen, Anita

A kisebbségi kormányzás nem megoldás a többség szerint

A választók túlnyomó többsége szerint nem a kisebbségi kormányzás jelent megoldást a jelenlegi helyzetben, minden második válaszadó úgy véli, a szocialista párt nem képes elvezetni az országot ilyen módon a következő választásokig - tudható meg a Századvé
2008. április 25. péntek 10:43 - Hírextra

Százból 43-an támogatják az előrehozott választások gondolatát, 15-en azt, hogy az SZDSZ "visszakozásával" álljon helyre a koalíció, míg a két párt Gyurcsány Ferenc nélküli együttműködésének támogatottsága ennél két, a kisebbségi kormányzásé pedig öt százalékkal alacsonyabb.

A megkérdezettek 54 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az MSZP képes lehet a következő választásokig kisebbségben kormányozni; a szocialista szavazók több mint kétharmada ugyan bizakodó e tekintetben, de az ellenzéki szavazók háromnegyedének ellenvéleménye, valamint az ismeretlen preferenciájúak szkepticizmusa a kisebbségi kormányzás tarthatatlanságát hangoztatók többségét eredményezi - közölték.

A liberális párt azon döntése, hogy kilépnek a koalícióból, 42 százalékos támogatottságot élvez; ez egy százalékkal magasabb az ellenzők arányánál; az SZDSZ döntése a megkérdezettek felének szemében nem változtatta meg a kisebbik koalíciós pártról élő képet, míg 35 százalékuk szemében rontotta, százból hatéban pedig javította azt.

A kutatás rendszeresen mért közéleti indexe - amely azt mutatja, "mit gondolnak az emberek, hogyan mennek a dolgok az országban" - az őszödi beszéd és az azt követő események óta 25 és 30 pont között mozgott, áprilisban azonban 21 pontos értéket mutatott.

Ez "minden eddiginél alacsonyabb, s jól érzékelteti, hogy a kormányválság milyen mértékben nyomja rá bélyegét az általános közhangulatra" - áll a felmérés összegzésében, amely szerint a százfokú skálán mért eredmény "igen széles körű elégedetlenséget tükröz, ami megmutatkozik abban is, hogy a megkérdezettek 73 százaléka közepesnél rosszabb osztályzatot adott, míg annál jobbat csupán 3 százalék".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. április 25. 13:46
"Ha a választásokon csak pártok indulhatnak - amit helytelenítenék -, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk."

"A hozzám legközelebb állók, Kővér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek.

A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila.

Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is." /1989. augusztus 26./
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását