2024. április 25. - Márk

Seselj szerint a szerbek lovagiasak, nem gyilkolnak

Törvénytelennek nevezte a hágai Nemzetközi Törvényszék munkáját a háborús bűnökkel megvádolt Vojiszlav Seselj. A Szerb Radikális Párt vezetője négy éve önként ment Hágába, perének tárgyalása pedig ezen a héten kezdődött. Seselj csütörtökön négy órás beszé
2007. november 8. csütörtök 17:56 - Hírextra
Az 53 éves szerb nacionalista vezér nagy hangerővel, sebesen beszélt, és figyelmen kívül hagyta a bíróság többszöri kérését arra, hogy adjon időt a tolmácsoknak a fordításra. "A börtönben töltött évek alatt bennem felhalmozódott adrenalin most így tör elő" - mindössze ennyi volt Seselj válasza.

A szerb vezető először is törvénytelennek nevezte a bíróságot, hangoztatva, hogy az ellene felhozott vádak egyike sem állja meg a helyét. Szerinte ő csak beszédeket mondott és cikkeket írt, amivel lehetetlen megkínozni, száműzni vagy meggyilkolni emberek tömegeit. "Különben is, mi, szerbek lovagias nép vagyunk, tehát nem követünk el népirtást" - tette hozzá.

Seselj ugyanazt a taktikát választotta, mint annak idején Szlobodan Milosevics szerb kommunista pártvezető, Szerbia, illetve Jugoszlávia elnöke, akit a balkáni háborúkban játszott kulcsszerepéért állítottak a Törvényszék elé. Akárcsak Milosevics, Seselj sem ismerte el a bíróság illetékességét, néhány pontatlan életrajzi adatba belekötve "bebizonyította", hogy az ügyészek "hazudnak", majd az egész pert a személye és az egész szerb nép elleni koncepciós eljárásnak minősítette.

Seselj perének tárgyalása várhatóan hónapokig tart majd Hágában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását