2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Emberábrázolások kiállítása

A három nyugat-dunántúli megye - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye - közös tárlatán az újkőkortól egészen a rézkorig megtalálhatók a térség plasztikus emberábrázolásai. A kiállított emlékek nagy része az utóbbi években, a vasút-, autópálya-, lakótelep-
2007. november 7. szerda 07:45 - Hírextra
A kiállítás 178 műtárgya közül 154 emberábrázolás. Közülük 95 idol Szombathely környéki lelőhelyről származik, 65 szobrocskát egyetlen objektum környékén, feltételezhetően egy őskori szertartáshelyen találtak - mondta Vándor László, Zala megyei múzeumigazgató.

Ilon Gábor, Vas megye régész-igazgatóhelyettese kiemelte: ezen a kiállításon láthatók első alkalommal a Vas megyei Dunántúli Vonaldíszes Kerámia (DVK) kultúrájából származó emberábrázolások. A régészeti leletek a kiállítás előkészítésének utolsó napjaiban Torony község környékén, egy lakópark építését megelőző feltáráskor kerültek elő.

A kiállítás egyik érdekessége a nagycenki idolpár. A Sopron-Szombathely közötti vasútvonal ívkorrekciójának feltáráskor a régészek az Arany-patak közelében egy újkőkori falu maradványaira bukkantak. Környékén, egy kisméretű gödörből két, agyagból megformázott női idol töredékei kerültek elő. Azonos a szobrocskák készítési technikája, anyaga, díszítése, mindössze méreteikben, arányaikban különböznek egymástól. Mindkét idolt - mint valami áldozati tárgyat - öt darabra törve, arccal a föld felé ásták el.

A művészien megformált, karcolt jelképekkel díszített plasztikus emberábrázolások fontos szerepet játszhattak az őskori ember mindennapjaiban és a hitvilágában. A késő neolitikum és a rézkor időszakában egyre gyakoribbak voltak a férfiábrázolások, ami átrendeződésre, a nemek társadalmi pozíciójában bekövetkezett változásra, a férfiak vezető szerepének erősödésére utal - fogalmazta meg Ilon Gábor.

A kiállításon a legújabb régészeti leleteken kívül a már évtizedek óta, nemzetközileg is jól ismert, leglátványosabb műtárgyak - sormási, petriventei, becsehelyi, becsvölgyei, szentgyörgyvölgyi, zalaszentbalázsi idolok - is megtekinthetők.

A kiállítás december 5-ig látható az egervári várkastélyban. A regionális régészeti kutatás anyagából készült tárlatot 2008-ban Kőszegen a Vármúzeumban, Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban, majd Nagycenken, a Széchenyi István Emlékmúzeumban is bemutatják.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását