2024. április 25. - Márk

Módosított vizsga

Az Egyesült Államokban 40 év után módosították azt a tesztet, amelynek kérdéseire az amerikai állampolgárságot kérőknek kell válaszolniuk.
2007. november 5. hétfő 08:26 - Hírextra

Az eddig használt teszt, amely 100 kérdésből áll, főleg a lexikális ismeretekre alapozott, a módosított inkább arra összpontosít, hogy a kérelmező mennyire azonosul az amerikai értékekkel. A válaszokat például nem arra várja, hogy milyen országot győztek le a függetlenségi háborúban, hanem arra, hogy a telepesek miért lázadtak fel az angolok ellen. Most már nem az a kérdés, hogy hány csillag és sáv van az amerikai zászlóban, hanem hogy miért van 13 sávja.

Az amerikai állampolgársági és bevándorlási hivatal (US Citizenship and Immigration Services) vezetője szerint a módosított teszt a jelenleginél kevésbé kemény módon deríti ki, hogy a bevándorló kész-e amerikai állampolgárrá válni. Az emigráns szervezetek, amelyek pedig részt vettek a módosítások kidolgozásában, mégis aggódnak. Egyrészt azért, mert júliusban felemelték a kérvényért járó összeget 405 dollárról 675-re, másrészt úgy értékelik, hogy az alacsonyabb műveltségű embereknek a bonyolult megfogalmazások miatt nehezebb dolguk lesz a válaszadással. Némelyik szervezet azért is bírálja a tesztet, mert "átpolitizáltnak" tartja - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A módosítás 6,5 millió dollárba és hatévi munkába került. Különböző szemléletű történészek és a kisebbségek szervezetei vettek részt az előkészítésében. Négy hónapig tesztelték több mint hatezer olyan bevándorlón, akik már beadták kérelmüket. Aki hajlandó volt részt venni, annak megadták azt a lehetőséget, hogy bukás esetén újra próbálkozzon a jelenleg érvényes teszttel.

A "vizsgán" a kérelmezők a teszt száz kérdéséből találomra kihúzott tíz kérdést kaptak és a sikeres szerepléshez legalább hat kérdésre helyes választ kellett adniuk. Ez a teszteltek 94 százalékának sikerült. A jelenlegi tesztnél az átlag 84 százalék volt.

Érdekes kísérletet hajtott végre a The New York Times egyik újságírója. A Chicago Cultural Centerben tette fel kérdéseit és azt tapasztalta, hogy az ott megforduló amerikaiak közül nagyon sokan nem érték el a 6-os eredményt. Ezek után tette fel 'a 101-ik tesztkérdést": "Ha feltennék a 100 kérdést azoknak, akik már amerikai állampolgárok, vajon hányan mennének át?"
A módosított teszt 2008 októberében lép érvénybe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását