2024. május 5. - Györgyi

Meggyilkoltak egy szélsőjobboldali politikust

Meggyilkoltak szombaton egy szélsőjobboldali dél-afrikai politikust, Eugene Terreblanche-t - jelentette a SAPA hírügynökség a rendőrségre hivatkozva.
2010. április 4. vasárnap 08:55 - HírExtra
Az apartheid elszánt hívét a szülővárosában, Ventersdorpban lévő otthonában két alkalmazottja ölte meg, miután anyagi jellegű nézeteltérés támadt köztük. Úgy tudni, hogy Terreblanche nem fizetette ki a bérüket azért a munkáért, amelyet a farmján elvégeztek. A 69 éves férfi holttestét ágyában találták meg. Arcát sebek borították. A rendőrök a 15 és a 21 éves tettest elfogták.

Terreblanche 1973-ban alapította meg az Afrikáner Ellenállási Mozgalmat (Afrikaaner Weerstandbeweging - AWB). A mozgalom hosszú időn át a fajüldöző rezsim megmentéséért küzdött. Miután a Dél-afrikai Köztársaságban megbukott az apartheid rendszer, az AWB - bár nem volt bejegyzett politikai párt - folytatatta tevékenységét, amely elsősorban fekete bőrű védtelen emberek elleni erőszakos cselekményekben, félelmet keltő kardcsörtető felvonulásokban és bűncselekményekben merült ki. Maga Terreblanche is három évet börtönben ült egy benzinkút elleni fegyveres rablás miatt.

Az utóbbi időben az AWB céljául tűzte ki, hogy egy önálló búr államot hoz létre a Dél-afrikai Köztársaság területén.

Az fajgyűlölő mozgalom, jelképe kísértetiesen hasonlít a náci Németország zászlajára: vörös alapon, egy nagy fehér pontban horogkeresztre emlékeztető fekete jel látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását