2024. április 19. - Emma

Verseny az aprópénzért

Megindult a verseny az egy és kétforintos pénzérmékért, amelyeket márciustól kivonnak a forgalomból. Több civil szervezet, köztük az UNICEF is arra kéri magyar támogatóit, hogy adják nekik az aprót.
2007. november 4. vasárnap 13:27 - Hírextra

Megindult a verseny az egy és kétforintos pénzérmékért, amelyeket márciustól kivonnak a forgalomból. Több civil szervezet, köztük az UNICEF is arra kéri magyar támogatóit, hogy adják nekik az aprót. Az ENSZ gyermekalapjának magyar bizottsága a pénz felét hazai, hátrányos helyzetű kistelepülések óvodáinak fejlesztésére fordítaná, a másik feléből pedig a világ legszegényebb országaiban építene iskolát.

Hamarosan végleg elbúcsúzhatunk az egy és kétforintos pénzérméktől, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március 1-jével kivonja őket a forgalomból. A statisztikai adatok szerint 2006 végén elvileg 990 millió darab 1, és 846 millió 2 forintos volt forgalomban. Ha ez igaz, akkor összesen 2 és fél milliárd forintnál is nagyobb összegről van szó.

Nem csoda, hogy több civil szervezet döntött úgy, hogy megpróbálja rávenni az embereket: az aprót nekik adják. Az UNICEF már 2006-ban elindította a "Kis pénz-nagy segítség" elnevezésű akcióját, amelynek pontosan ugyanez volt a célja, és ami jelentős bevételhez juttatta a karitatív szervezetet. Most, hogy az MNB március 1-jéig kivonja az egy és kétforintosokat, úgy érezték, hogy ez új lendületet adhat, ezért ráerősítenek a gyűjtésre - mondta a Független Hírügynökségnek Blahó András, az UNICEF Magyar Bizottságának elnöke.

Az UNICEF a közeljövőben indítja a kampányát, amelyben újabb célcsoportokra is koncentrálnak, és még több önkéntest próbálnak bevonni a munkába. Gyűjtőhengereket helyeznek majd el a megszokott helyeken, nagyobb intézményekben, társadalmi szervezetek, nem kormányzati szervek, alapítványok központjaiban. Az óvodákban, iskolákban a gyerekek valószínűleg a korábban is ismert, zárható zacskókban gyűjthetik az aprót, amelyekben 2000 forint fér el. Az UNICEF ezúttal is versenyt hirdet, amelynek a díjait a legtöbb érmét összegyűjtő közösségek kapják. Az intézmények sportfelszereléseket, könyvtár- és egészségfejlesztési lehetőségeket, oktatási segédanyagokat, illetve a diákok osztálykirándulásokat nyerhetnek.

Az UNICEF egyelőre nem tudja megbecsülni, hogy márciusig mennyi pénz folyhat be az intenzívebb kampány segítségével, hiszen sok civil szervezet szállt be az egy és kétforintosokért folyó küzdelembe. Blahó András mindenesetre úgy véli, hogy az összeg elég lehet az UNICEF mindkét céljára. A pénz feléből hátrányos helyzetű hazai kistérségek óvodái, általános- középiskolái kapnának számítógépeket, sporteszközöket, könyvtárat, míg a másik feléből afrikai országokban építenének iskolát.

Az UNICEF 1946-ban jött létre, és bár az ENSZ gyermekalapja, kizárólag az adományokból segíti a világ 157 országában a legrosszabb körülmények között élő gyerekek életét, gyógyítását, oktatását. Évente csaknem 2 milliárd dollárt tudnak ezekre a célokra fordítani, amelynek egyharmada magánemberek adományaiból származik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását