2024. május 3. - Tímea, Irma

Csalt az MNV az életjáradékokkal?

Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatója, a Fidesz választókerületi elnöke szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 273 milliót jogosulatlanul fizetett ki még márciusban.
2009. szeptember 17. csütörtök 11:48 - HírExtra
Budai Gyula elmondta, bizonyítani tudja, hogy "a válság kellős közepén" az MNV 261 olyan embernek fizetett ki Veszprém megyében földtulajdonért készpénzt, akik már csak a koruk miatt sem vehettek volna részt a 2007-ben lezárult földért életjáradékot elnevezésű programban.

Közölte: választ vár arra, kinek az utasítására történt mindez, és hogy miért kellett áron felül megvenni az osztatlan, tehát forgalomképtelen területet az államnak.

Emlékeztetett arra, hogy az egyébként "nagyon jó" programban az állam havi életjáradékot fizet az 55, illetve 62 év feletti termelőknek a tulajdonukban álló földekért.

Mint fogalmazott, egy 1980-ban született tapolcai fiatalember, aki pénzt kapott az ingatlanjáért, feltehetőleg nem tartozik ebbe a kategóriába. Ráadásul - tette hozzá - az érintettek nem is életjáradékot, hanem készpénzt kaptak földjeikért.

Szavai szerint az MNV a 2009. évi költségvetésében nem is rendelkezett ezzel az összeggel, és csak utólag - az akkori pénzügyminiszter, Veres János hozzájárulásával - emelték meg a büdzsének ezt a sorát.

Budai Gyula szerint Oszkó Péter szakminiszternek azonnali hatállyal belső vizsgálatot is kellene indítania a kifizetések miatt, mert a hatályos kormányrendelet alapján nem volt joga a vagyonkezelőnek 273 millió forint közpénzt kifizetni az arra nem jogosult személyeknek.

Skandalumnak nevezte, hogy a vagyonkezelőnél, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök idején, "két kézzel szórták az állami pénzt", miközben másról sem lehetett hallani, mint hogy válság van.

A pénzügyi válság kellős közepén "honnan a francból" került elő 273 millió forint arra, hogy Veszprém megyében az állam 315 hektár, osztatlan közös tulajdonban lévő területet vásároljon? - vetette fel.

Véleménye szerint mindennek az volt a lényege, "hogy megint olyan személyeket helyzetbe hozzanak, (…) akik az MSZP holdudvarához kötődnek".

Arra a felvetésre, hogy az említett rendelet szerint (az előírtaknak nem megfelelő) társtulajdonos is csatlakozhat a programhoz, azt mondta: ha a kormány hoz egy rendeletet, akkor azt be kellene tartani, és nem azt kellene nézni, hogy hol lehet kijátszani egy nyitva hagyott kiskaput.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását