2024. április 27. - Zita

Gönczöl Katalin: jó a "zéró tolerancia", de büntetőpolitikailag nem helyes

Az ittas járművezetőkkel szemben alkalmazott "zéró tolerancia" eredményei nagyon jók, ugyanakkor más területeken való bevezetésével "okos országok" nagyon óvatosan bánnak - nyilatkozta Gönczöl Katalin, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamti
2008. szeptember 17. szerda 16:32 - Hírextra
A "zéró toleranciának" például a büntetőpolitika esetében kifejezetten "az ellensége vagyok" - mondta a jogászprofesszor. Gönczöl Katalin rámutatott: nagyon világos helyzetekben - azaz ivott vagy nem ivott, tilosban parkol vagy sem, ezek objektívan mérhetők - indokolt lehet a "zéró tolerancia".

A "zéró toleranciának" kisebb jelentőségű bűncselekményeknél való bevezetése, hogy például nem tolerálom, hanem tiltom, és ennek következtében csak büntetést szabok ki, s nem a problémát oldom meg, ez nehezen fogadható el - vélekedett. Hangsúlyozta: a hajléktalanok, kéregetők, koldusok utcai jelenlétét illetően kísérlet történt arra néhány városban, hogy "zéró toleranciát" hirdettek, de ahol a probléma megoldását "nem tették mellé", ott nem is vezetett sikerre. Arról a területről, ahol "zéró toleranciát" hirdettek, átmentek a hajléktalanok, koldusok egy másik városrészbe, - mondta a szakállamtitkár, megjegyezve: ha tehát nem oldjuk meg a problémát, akkor csak "átterelem egyik városrészből a másikba".

Gönczöl Katalin rámutatott: ezen esetben a "zéró tolerancia" New Yorkban sem vált be, s nálunk sem lenne sikeres.

A jogászprofesszor szólt arról is, hogy sok kollégájának az a véleménye, hogy a "zéró tolerancia" elmossa a felelősséget, mert szerintük minden embernek magának kell megítélnie, hogy azt a fél pohár bort vagy pohárnyi sört megissza-e vezetés előtt, s úgymond ezt bízzák rá egy felnőtt emberre. Ezzel én vitatkozom, s azt gondolom, hogyha egy kisebb város lakossága hal meg évente közlekedési baleset áldozataként, akkor a "zéró toleranciának" helye van - vélekedett.
Hozzátette: azt lehet vizsgálni, hogy az eljárás "garanciákkal dúsított-e". Minden újonnan bevezetett jogintézménynél az a következő feladat, hogy adott idő múlva nemcsak a pozitív eredményeit vesszük számba, de az egész rendszert áttekintjük abból a szempontból is, hogy megfelelő garanciákkal, jó eszközökkel hajtjuk-e végre, így például a "zéró toleranciát" is - mutatott rá a szakállamtitkár.

Gönczöl Katalin közölte: az Országgyűlési Biztos Hivatala jelentésében foglaltakra - miszerint a "zéró tolerancia" egyfajta előrehozott büntetés és nincs alkotmányos indoka a jogosítvány ittas járművezetéskor való elvételének - az igazságügyi és rendészeti tárca 30 napon belül szakszerűen válaszolni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását