2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Monitoron a kis orrszarvú

Ha közvetlenül még nem is, egy képernyőn már láthatja az Állatkert közönsége a szerdán hajnalban született orrszarvú borjút. Lulu, az anyaállat eddig példásan gondoskodik a hímnek bizonyult kicsiről, így várhatóan nem lesz szükség mesterséges nevelésre -
2008. október 27. hétfő 07:00 - Hírextra
A kicsi már az ellés napjának estéjén, 12 órával világra jövetele után természetes úton anyatejhez jutott, és Lulu azóta is rendesen táplálja. Így valószínűleg nem lesz szükség a cumisüvegre, mesterséges nevelésre. Bár a gondozók és az állatorvosok továbbra is csak a legszükségesebb teendők miatt közelítik meg a "szülőszobát", és jobbára ők is csak monitoron követik nyomon az eseményeket, az előzetes megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy a kicsi hím ivarú.

A szigorú állategészségügyi zárlat miatt a közönség közvetlenül még nem láthatja a félmázsás "apróságot", ám a szombattól - próbaképpen - megnyitották a Szavanna istállónak azt a részét, ahol a látogatótérben elhelyezett óriási plazmaképernyőn a látogatók nyomon követhetik, hogy éppen mi történik az orrszarvú istálló belsejében. Ugyanez a kép az Állatkert weboldaláról (www.zoobudapest.com) is elérhető, így az internetezők is láthatják az istálló belsejének valósidejű képét.

Az állatkerti szakemberek az elmúlt napokban rengetet gratulációt és szerencsekívánatot kaptak szerte az országból, és a világ minden tájáról. Az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) épp e héten, Ausztráliában tartott éves konferenciáján külön is kiemelték a kis orrszarvú világra jövetelének jelentőségét.

Mint ismeretes, Lulu mostani borja az első "krio-orrszarvú" a világon, azaz az első olyan rinocérosz borjú, amely mesterséges termékenyítés útján oly módon született, hogy a termékenyítéshez ún. kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Rajta kívül egyébként csupán egyetlen orrszarvú él a világon, akinek a születése mesterséges termékenyítés nyomán következett be: Layla, aki ugyancsak Budapesten látta meg a napvilágot tavaly januárban. Az előző borjúnál az Állatkert hím orrszarvújától, Easyboy-tól levett hímivarsejteket egyből felhasználták Lulu mesterséges termékenyítéséhez. A mostani esetben viszont Simba, az angliai Colchester állatkertjében élő hím az utód biológiai apja. A Simbától nyert hímivarsejteket felhasználás előtt három éven át mínusz 196 °C-on tárolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását