2024. április 26. - Ervin

Sikereres gyűjtési akció

Békéscsabára kerül az eddig ismeretlen Munkácsy- festmény, a Kicsi Jeanne, amelyet egy svájci gyűjtő ajánlott megvételre a Békéscsabai Munkácsy Múzeumnak. A fiatal nőt ábrázoló kép tulajdonosa 27 millió forintot kért az alkotásért, ezt 2 hónap alatt kelle
2007. november 1. csütörtök 17:22 - Hírextra
A képet augusztusban ajánlotta fel Pierre Alexis Brasseur, egy Sankt Gallenban élő acélipari vállalkozó a Munkácsy Mihály Múzeumnak. A család felmenői között található Leopold Bian, aki Munkácsy feleségének unokatestvére volt.

A gyűjtő az interneten bukkant a békéscsabai múzeumra és e-mailben ajánlotta fel megvételre a festményt. A regisztrálatlan képet, amely egy űlő nőt ábrázol, és tulajdonosa Le petite Jeannak nevezte el, a múzeum és a Nemzeti Galéria Munkácsy-szakértői is megvizsgálták és eredetinek találták. A festmény tulajdonosa 27 millió forintot kért az alkotásért, ennyi pénze azonban nem volt a múzeumnak, ezért a Békés Megyei Hírlappal közösen adománygyűjtésbe kezdtek. A szeptemberben kezdődött gyűjtőakcióra két hónapot kaptak, a svájci gyűjtő ugyanis azt közölte a múzeummal, ha október végéig nincs meg a pénz, aukcióra bocsátja a festményt.

Az október 31-i összesítés szerint valamivel több mint egymillió forint hiányzott még a 27 millióból. Az adományládákban összegyűjtött, valamint a csekken és a telefonos adományvonalra befolyt pénzt azonban még számoljuk, így szinte biztos, hogy azokkal együtt megvan a festmény ára - mondta el a Független Hírügynökségnek Magyar Mária, a Békés Megyei Hírlap munkatársa, a gyűjtés egyik szervezője. Jövő héten derül ki, pontosan mennyi pénz gyűlt össze. A festmény árának első részletét azonban már a napokban átutalják a svájci tulajdonosnak.

A pénz átutalását a jövő héten egyeztetik a svájci gyűjtővel, majd azután szállítják a Le petite Jenne-nak, azaz kicsi Jeannak elnevezett alkotást Békéscsabára.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását