2024. május 2. - Zsigmond

Elveszettnek hitt kép került elő az oroszoknál

Watteau-tól Monet-ig címmel nyílt kiállítás Szentpéterváron, amelynek szenzációja Antoine Watteau 160 éve elveszettnek hitt és csak nemrég megkerült Meglepetés című képe.
2008. június 5. csütörtök 22:02 - Hírextra
A rokokó nagymesterének (1684-1721) képéről csak azért tudott a művészettörténet, mert van egy másolata a brit királyi gyűjteményben, a Buckingham palotában. Az alkotást egy angol magánházban találták meg, s tulajdonosainak fogalma sem volt arról, hogy a falon egy mestermű függ.

Az Orosz Múzeumban (Russzkij Muzej) megnyílt kiállításon, amelyet a múzeum és a brit Christie,s aukciós ház szervezett, többek között Jan Breughel (1568-1625), az impresszionista Claude Monet (1840-1926), Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) és Paul Cézanne (1839-1906), valamint a posztimpresszionista Henri Toulouse-Lautrec (1864-1901) képeit mutatja be.

Az alkotások csak néhány napig tekinthetők meg, mivel jelentős részük június 8-án szerepel a Christie,s londoni Régi mesterek árverésén. A Watteau-képért az árverési ház szakértői például mintegy 6-10 millió dollárt várnak.

A műkincseket az áverési ház azért mutatja be Szentpéterváron, mert úgy értékeli, hogy az orosz gyűjtők egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a régi mesterek alkotásai iránt.

Nem ez az első eset, hogy egy nagy árverési ház elhozza Oroszországba bemutatni egy-egy nagyobb aukció legjelentősebb darabjait: ez lassan hagyománnyá válik, mivel Oroszországban nagyon sok a gazdag ember - a dollármilliomosok száma százezer felé közelít -, s köztük egyre több a műgyűjtő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását