2024. április 25. - Márk

A Madonna Budapesten

Tiziano Madonnájának Budapestre történő visszaérkezése alkalmából a festményt bemutatják a sajtó képviselőinek a Reneszánsz év 2008 programsorozathoz kapcsolódóan január 14-én a fővárosi Nagyházi Galériában - tájékoztatta Müller Márta, a galéria munkatárs
2008. január 7. hétfő 17:14 - Hírextra

A Mária gyermekével és Szt. Pállal (1540-45 körül) című festmény 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. A Tiziano Vecelliónak (1488/90-1576) tulajdonított kép Budapestre, magángyűjteménybe került. Nem sokkal később, 2005 decemberében a magyar közönség kamarakiállításon láthatta a festményt a Szépművészeti Múzeumban.

A mostani budapesti bemutatóval a Nagyházi Galéria a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz év kezdetén szeretné felhívni a nagyközönség és a sajtó képviselőinek figyelmét erre a kivételes jelentőségű reneszánsz műalkotásra.

"Tiziano e műve művészeti értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt több mint fél évszázadban a hazánkban előkerült festmények között" - mutatott rá összegzésében a galéria.

Január 14-én meghívott szakértők segítségével ismertetik majd a festménynek a 2005-ös aukciós fölbukkanása óta megismert, csaknem 500 esztendős kalandos történetét, restaurátori és technikai vizsgálatainak különleges eredményeit, fölfedik továbbá a donátor rejtett portréját, a Szt. Pál apostol képében ábrázolt személy kilétét.

A galéria emlékeztetett arra, hogy a budapesti magángyűjteménybe került mű most a világhírű olasz mester szülőföldjéről tér vissza Magyarországra: Veneto tartomány központjában, Belluno városában és a közvetlenül mellette található Pieve di Cadoreban rendezett Tiziano - L'ultimo Atto/The Last Act című kiállításon volt látható 2007. szeptember 15-től 2008. január 6-ig.

A tárlat a világhírű velencei reneszánsz mester kései, az életmű igen fontos korszakát állította a figyelem középpontjába. A kiállítás anyagát a velencei egyetem professzora, Lionello Puppi vezette tudományos tanács a montreali Fine Arts Múzeummal együttműködve válogatta össze a világ számos nagy múzeumából, így a madridi Prado, a szentpétervári Ermitázs, a londoni British Múzeum és a firenzei Uffizi Képtár gyűjteményéből.

Az életmű utolsó évtizedeit négy szekcióban bemutató és csaknem száz eredeti Tiziano-művet fölvonultató tárlaton a Mária gyermekével és Szent Pállal című festmény volt az egyetlen Magyarországról kölcsönzött mű.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását