2024. április 20. - Tivadar

Pert nyertek a rendőrség ellen

Jogerősen megnyerte az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt a rendőrséggel szemben indított pert, amit azért kezdeményeztek, mert a hatóság 25 ezer forintos bírságra ítélte alelnöküket egy engedély nélküli sajtótájékoztató megtartása miatt -
2007. október 31. szerda 16:42 - Hírextra

A KDNP ifjúsági társszervezetének tájékoztatása szerint Stágel Bence alelnök még május 13-án tartott a Margitszigeten egy ötperces sajtótájékoztatót, kifejezve az IKSZ tiltakozását a Kendermag Egyesület éppen zajló rendezvénye ellen, melynek célja "a drogfogyasztás népszerűsítése", valamint az ehhez kapcsoló "droglegalizációs törekvések erősítése" volt.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a rendőrök a helyszínen igazoltatták Stágel Bencét, majd gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 25 ezer forint pénzbírsággal sújtották az alelnököt, amelyet meg nem fizetése esetén 25 nap elzárásra változtattak volna át.

A határozat ellen az IKSZ alelnöke bírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy a sajtótájékoztató a politikai életben a közvélemény tájékoztatásának és demokratikus közéletünknek alapvető eleme, és a szabad véleménynyilvánítás joga mindenkit megillet, és ez a jog a sajtótájékoztató megtartását is magában foglalja.

"A bíróság jogerős végzésében kimondta, hogy a sajtótájékoztató nem tekinthető sem felvonulásnak, sem tüntetésnek, ezért nincs jelentősége annak, hogy a sajtótájékoztató közterületen került-e megtartásra, illetve megállapítható az is, hogy az eljárás alá vont személyt nem terhelte bejelentési kötelezettség sem" - olvasható a közleményben.

A KDNP ifjúsági társszervezetének közlése szerint a bíróság Stágel Bence kifogását alaposnak találta, és ellene a szabálysértési eljárást szabálysértés hiányában megszüntette.

Az ügy jelentőségét az adja, hogy a korábbi években a rendőrség számos esetben indított szabálysértési eljárást közterületen tartott sajtótájékoztató résztvevői ellen. A mostani ügyben született precedens értékű bírósági döntés ugyanakkor a jövőben megszüntetheti a rendőrség ilyen jellegű, "jogellenes" intézkedéseit - fogalmazott közleményében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását