2024. április 27. - Zita

Kína és Szolnok összefog

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a kínai Sanhszi tartományból érkezett delegáció vezetője, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok önkormányzati elöljárója szerdán a Tisza-parti városban; a kulturális, majd a gazdasági kapcsolatok kialak
2007. október 31. szerda 18:34 - Hírextra
Az aláírt dokumentum "mérföldkőnek tekinthető" Szolnok megye és székhelye nemzetközi kapcsolataiban, hiszen ismerve Kína Magyarország iránt tanúsított egyre növekvő érdeklődését, ez elől "nem lenne szerencsés kibújni" - mondta el az esemény után a megyei közgyűlés elnöke.

Az együttműködés a kulturális és az oktatási szférában kezdődne, később pedig a gazdaságban folytatódna - tette hozzá Fejér Andor.

Ez utóbbira jó esély van, mert az előzetes egyeztetések alatt már kiviláglott, hogy a kínaiaknak komoly befektetési szándékaik vannak Magyarországon, megyénk esetében pedig az alternatív energiaforrások, illetve a termálvízkincs hasznosítására mutatkozik érdeklődés - jelezte a politikus.

A Kína észak-keleti részén található, Magyarországnál másfélszer nagyobb alapterületű Sanhszi tartományban 33 millió ember él, fontos iparágakkal rendelkezik, legnagyobb városa a tartományi központ, a hárommillió lakosú Taijüan - mondta el a Rátfai György, Szolnok nemzetközi kapcsolatokért felelős referense az MTI-nek.

A magyar-kínai kapcsolatok egyik már élő szolnoki vonatkozása, hogy a Szolnoki Főiskola rektora Gyurcsány Ferenc kormányfő kínai látogatásakor résztvevője volt a magyar delegációnak, és együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Tiencsin egyetemének vezetőjével kínai hallgatók magyarországi tanulásáról.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását