2024. április 20. - Tivadar

Leleplezték a brácsaművész emléktábláját

Emléktáblát lepleztek le Pártos Ödön születésének 100. évfordulója alkalmából kedden Budapesten, a Terézvárosban, az Aradi utca 22. szám alatti háznál, ahol a neves zeneszerző, pedagógus, brácsaművész nevelkedett.
2007. október 30. kedd 18:17 - Hírextra

Az emléktábla ünnepélyes avatásán Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Pártos Ödön világhírű növendéke, Rivka Golani idézte föl az 1907. október 1-jén született és 1977-ben elhunyt mester alakját.

"Csodagyerekként indult zenei pályafutása, tanárai 7-8 éves korában már felfigyeltek rá" - hangsúlyozta Batta András, hozzátéve, hogy Hubay Jenő egy külön mestert is adott a fiatal tehetség mellé, Ormándy Jenőt, aki később a Philadelphia Orchestra élén vált a világ zenei életének nagy egyéniségévé.

Pártos Ödön tanult Weiner Leónál is, és Kodály Zoltán egyik kedves növendékeként már 18 éves korában diplomát kapott. Az intézmény aranykora volt ez - mutatott rá a rektor.

Mint mondta, ilyen közegből hamar elindult Pártos Ödön nemzetközi karrierje: 1924 és 1926 között a Stadtorchester Luzern koncertmesteréül szerződtették, 1933-ig pedig Németországban dolgozott.
Batta András érdekes mozzanatként említette, hogy Pártos Ödön Berlinben megismerkedett Kurt Weillel, aki bevezette a filmes világba, s így kísérőzenéket is komponált.

Rövid időre visszatért Budapestre, majd Bronislaw Huberman hívására Palesztinába ment, ahol a Huberman Zenekar, az Izraeli Filharmonikus Zenekar elődjének szólóbrácsása lett.

Tanára, majd igazgatója volt a tel-avivi zeneakadémiának, itt volt a növendéke Rivka Golani. A neves brácsaművésznő az emléktábla-avatáson felidézte: "a tel-avivi zeneakadémiát csak magyar iskolának hívtuk, annyi kitűnő mester menekült ide a holokauszt után".

Mint mondta, Pártos Ödön a bartóki és kodályi szellemiséget érvényesítette a tanításban és a zeneszerzésben, az arab és zsidó népzene megismertetése egyaránt fontos volt számára.

Az emléktábla elhelyezésének egyik kezdeményezője Bársony Péter, a Magyar Telekom Szimfonikusok fiatal szólamvezető brácsása volt. Kutatásai alapján nemrég jelent meg Pártos Ödön brácsára írt műveiből egy CD, és ő hívta el ismét Budapestre Rivka Golanit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását