2024. április 19. - Emma

Csak feltételezés a kormánybiztos kinevezése

Pécs polgármestere szerint a média feltételezése, hogy a kormány az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program pécsi munkájának koordinálására tervezi kormánybiztos kinevezését - derül ki Tasnádi Péternek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.
2008. január 21. hétfő 20:34 - Hírextra

"Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az EKF-program személyi felelősséghez rendelt kormányzati koordinációját javasolja. (...) Ez valamennyi érintett fél egyetértésében és értelmezésében azt jelenti, hogy a javaslat alapján a programmal kapcsolatos kormányzati feladatokra kívánatosnak látszik kijelölni egy olyan megbízottat, aki a tárcák és az ágazatok közötti teendőket koordinálja" - írta a szocialista városvezető.

Tasnádi Péter hangsúlyozta: az EKF-program gazdája és felelőse továbbra is a pécsi önkormányzat. A város a közgyűlés által tavaly decemberben elfogadott megvalósíthatósági tanulmányban foglaltak értelmében a fenntarthatósági követelmények figyelembe vételére törekszik. Az önkormányzat és a programiroda pedig azon dolgozik, hogy a 2010-es évhez kapcsolódó tervezett fejlesztések hosszú távon és gazdaságosan fenntarthatók legyenek, az itt élők és az ide látogatók kulturális igényeit szolgálják.

Ez év februárjában a kormány elé kerül az a jelentés, amely az EKF-projektelemek előrehaladásáról szól. A kormányzat feltehetőleg ennek ismeretében dönt a további lépésekről. Amennyiben szóba kerül egy kormányzati koordinációval megbízott személy kinevezése, azzal - az eddigieknél hatékonyabb együttműködés reményében és óhajával - magam is messzemenően egyetértek - tette hozzá a politikus.

Az Új Dunántúli Napló pénteken írt arról, hogy várhatóan kormánybiztost neveznek ki a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program élére. A lap szerint a javaslatot az a 2017-ig "titkosított" jelentés tartalmazza, amelyet Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyújtott be a kormánynak a kulturális főváros jelenlegi helyzetét taglalva.

A tizenhét oldalas dokumentumban a cikk szerint kritikai észrevételeket fogalmaznak meg a pécsi önkormányzatra és az EKF szervezőire vonatkozóan. Az derül ki belőle, hogy az öt kulcsprojekt többsége nincs tisztességesen előkészítve, a határidők nem tarthatók, vagy eleve 2010 derekát célozták meg. Felhívják a figyelmet arra is, hogy nem ártana egyes leendő létesítmények fenntartását állami támogatással megsegíteni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a cikkre reagálva pénteken azt közölte: a kormány február elején dönt majd arról, szükség van-e a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekttel összefüggésben bármilyen kormányzati intézkedésre.

Mint mondta, decemberben már a kormány elé került egy munkaanyag arról, hogy mi a helyzet a projekttel, de akkor a kabinet azt nem fogadta el. Napról napra folyamatosan zajlanak az egyeztetések annak érdekében, hogy az akkor felvázolt kockázatokat kiküszöbölje a város - tette hozzá.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a feladat az, hogy legyen egy jó és tartalmas program Pécsett, valamint az adófizetők pénzével a lehető legfelelősebben bánjanak. Arra a kérdésre, miért titkosították tíz évre az ezzel összefüggő dokumentumokat, azt válaszolta: ez az általános szabály.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását