2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Első világháborús kiállítás

Az első világháború végének és a délvidéki területek Szerbiához kerülésének 90. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Újvidéken - adta hírül a Magyar Szó című vajdasági napilap.
2008. november 13. csütörtök 11:46 - Hírextra
Kilencven évvel az I. világháború befejezése után – Vajdaság a háború végén címmel kedd este nyitották meg a Vajdasági Múzeum időszaki kiállítását, amelynek anyagát Sztanko Dimics történész állította össze. A tárlatot Milorad Gyurics tartományi művelődési titkár nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy egy olyan háború évfordulójáról emlékeznek, mely gyökeresen megváltoztatta a világot, hatása pedig a mai napig érezhető.

Az I. világháború brutális keretet nyújtott a gazdasági és politikai ellentétek levezetésére, mely az Osztrák-Magyar Monarchia eltűnéséhez és Vajdaság Szerbiához való csatolásához vezetett - idézte Gyuricsot a Magyar Szó.

Főleg fényképek, térképek és dokumentumok képezik a kiállítás anyagát a korabeli tárgyi emlékek mellett. A látogatók végigkövethetik a háború kitörését megelőző eseményeket, a mobilizálást, a frontvonalak eseményeit, majd a fegyverletételt és annak a tárgyalásnak mozzanatait, melynek eredményeként 1918. november 11-én aláírták a fegyverszünetet. Az ezt követő eseményeket, például a Bánát, Bácska és Baranya 1918. november 25-én Szerbiához való csatolását Anasztasz Bocovics festménye illusztrálja. A kiállításon néhány magyar nyelvű egykori felhívás is szerepel, melyet a vajdaságiakhoz intéztek a korabeli állami szervek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását