2024. május 2. - Zsigmond

Temetés először

Először mutatják be román nyelven Nádas Péter Temetés című drámáját, amelyet a bukaresti Teatrul de Comedie tűzött műsorra.
2008. január 10. csütörtök 13:23 - Hírextra

A bemutatót pénteken tartják a román fővárosban. Anca Mocanu, a művészeti intézmény irodalmi titkárságáról megerősítette az MTI-nek, hogy a magyar író személyesen vesz részt a darab romániai premierjén.

Hangsúlyozta: az 1980-ban írt drámát kifejezetten erre az előadásra fordította le Anamaria Pop. Az előadás színre vitelének ötletével Bocsárdi László rendező, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója kereste meg a bukaresti intézmény vezetőségét.

A Nádas-drámát színpadra állító Bocsárdi az MTI-nek elmondta: nagyon régóta foglalkoztatja ez a darab, amely mélyen megérintette őt, de nem tudott rájönni az erős élmény titkára. A színpadra állítás során aztán kiderült, hogy számára a darab kulcsa Nádas 1956-os élményével kapcsolatos.

ocsárdi szerint Nádasnak sikerült a Temetésben "kiírnia magából" azt a gazdag élményanyagot, azt a döbbenetet, amit 1956 jelentett számára.

A rendező nagyon közelinek érzi magához az író döbbenetét, ugyanis - mint fogalmazott - ha a saját 1989-es élményeire gondol, akkor az a benyomása, hogy valóban érti és érzi a szöveget.

Bocsárdi szerint ebből az élményből fakadnak a darab energiái, de ezen kívül még egy sor téma lelhető meg a drámában: a színház és a valóság, a színész és a közönség, a színészek egymás közötti viszonya, illetve a színész és a szöveg közötti kapcsolat. Hozzátette: ezek mind olyan alapproblémái a színháznak, amelyeket Nádas nagyon izgalmasan ki tud fejteni.

Az 1958-ban Marosvásárhelyen született Bocsárdi László az egyik legtehetségesebb romániai magyar rendező, aki tavaly a Lear királyt vitte színre Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását